Україна вже вдруге за влади Зеленського опустилася в Індексі сприйняття корупції

25.01.2022 12:02   -

Україна опустилася на 5 пунктів в Індексі сприйняття корупції — 2021. Індекс базується на кількох незалежних опитуваннях, у яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, зокрема з Азійського й Африканського банків розвитку, Світового банку і міжнародної організації Freedom House. Україна посіла 122 місце серед 180 країн, у 2020 році вона перебувала на 117 місці.

Починаючи з Революції Гідності і президенства Петра Порошенка, Україна лише покращувала свої позиції і підіймалася вгору у рейтингу. Але 2021 року відбулося падіння, яке можна порівняти з 2013, коли владу намагався узурпувати Янукович.

Україна опустилася в Індексі сприйняття корупції

Про це йдеться у звіті міжнародної організації Transparency International.

«32 бали зі 100 можливих отримала Україна […] за 2021 рік. Наш показник знизився на один бал, і тепер Україна у CPI посідає 122 місце зі 180 країн. Поруч із Україною — африканська держава Есватіні (Свазіленд). На один бал нас випереджають Замбія, Непал, Єгипет, Філіппіни й Алжир — усі вони мають по 33 бали», — зазначено у звіті.

Із сусідів України гірша ситуація лише в Росії, яка посіла 136 місце.

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик назвав нинішні показники України своєрідним застоєм, оскільки раніше країна демонструвала певний ріст.

За його словами, з одного боку, у 2021 році було вирішено питання про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя, але з іншого — відсутність ухваленої антикорупційної стратегії, затягування з обранням керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури тощо.

Цього року Transparency International дає Україні п’ять рекомендацій:

  • завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і добропорядних керівників САП, Агентства з розшуку та менеджменту активів і Національного антикорупційного бюро;
  • ухвалити державну антикорупційну стратегію і програму її імплементації;
  • провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків Венеціанської комісії;
  • забезпечити прозорий облік держвласності та продовжити приватизацію;
  • мінімізувати ризики ухвалення законопроєктів, що виводять закупівлі з-під дії закону про публічні закупівлі.

Transparency International — антикорупційна організація, яку заснував у Берліні в 1993 році колишній директор Світового банку Пітер Айґен. Організація найбільш відома за Індексом сприйняття корупції та Глобальним корупційним барометром. Місія організації в Україні — знизити рівень корупції.