Україна виборола вже два золота на чемпіонаті Європи!

12.05.2021 10:35   -

Україна здобула першу нагороду на чемпіонаті Європи з водних видів спорту, що триває у Будапешті. У другий день змагань медаль для України принесла 19-річна Марта Федіна в артистичному плаванні – харків’янка виграла “золото”.

Федіна перемогла у фіналі технічної програми серед одиночок в артистичному плаванні.

Українка найкраща на чемпіонаті Європи з артистичного плавання -  Інформаційне агентство «Вголос»

У фіналі змагань виступали 15 спортсменок, серед яких українка, і з суттєвим гандикапом стала чемпіонкою.

У фіналі судді оцінили виступ Федіної з найкращими оцінками за усіма трьома критеріями. Загальна оцінка програми, яку виконала Федіна, склала 91.8445 бали. Перевага над другим місцем склала майже три бали.

Чемпіонат Європи з водних видів спорту. Соло, технічна програма

  1. Марта Федіна (Україна) – 91.8445
  2. Евангелія Платаніоті (Греція) – 89.1890
  3. Васіліна Хандошка (Білорусь) – 87.7173

Для Федіної це перше “золото” у кар’єрі в особистих дисциплінах на рівні Європи. Перед цим вона здобувала перемогу лише у складі комбінації у довільній програмі на Євро з водних видів спорту, що відбувся у 2018 році.

Загалом для України це перше “золото” в історії виступів на Євро саме в одиночних або парних програмах. І четверте “золото” загалом.

Стрибки у воду – теж золото

Чемпіонат Європи зі стрибків у воду розпочався зі змішаної програми. У перший день змагань були розіграні медалі в командних змаганнях, а другий комплект нагород – у змішаних стрибках з 10-метрової вишки.

Україна здобула друге «золото» ЧЄ - перемогла у парних стрибках у воду

На цю дисципліну заявилися лише п’ять збірних – Україна, Італія, Велика Британія, Німеччина та Росія. У складі збірної України виступали 15-річні Олексій Середа та Ксенія Байло – і саме вони стали чемпіонами Європи!

У програмі змішаних стрибків з 10-метрової вишки було п’ять стрибків. Перші два у всіх команд мали бути однакової складності, і після цього етапу Україна ділила перше місце з РФ, зовсім поруч були інші збірні.

Україна - чемпіон Європи у змішаних стрибках у воду з 10-метрової платформи

Вирішальним виявився четвертий стрибок – Середа та Байло провели його значно краще за суперників, змогли створити собі гандикап у більш ніж 10 очок. Фактично, в останньому стрибку потрібно було уникнути помилки, і українці впоралися із завданням.

Україна – чемпіон Європи! На другому місці, з відставанням у 18+ балів, фінішувала Велика Британія, яка змогла випередити РФ у боротьбі за “срібло”.