Алеї пам’яті біля ДніпроОДА вже 4 роки. Меморіал став місцем спомину, шани та єднання для дніпрян

12.05.2021 10:11   -

Чотири роки тому в Дніпрі відкрили Алею пам’яті. Її присвятили загиблим борцям за незалежність України – Героям Небесної Сотні та військовим АТО/ООС. За цей час її відвідали сотні тисяч мешканців та гостей Дніпропетровщини. Алея стала місцем спомину, шани та єднання, – повідомляє ДніпроОДА.

Алею пам’яті відкрили 12 травня 2017 року. Під час її створення радилися з родинами загиблих. Навмисне відходили від штампів, шукали нові форми, використовували сучасні технології. Тепер тут проходять всі пам’ятні дні, присвячені сучасним українським Героям. Вшанувати їхній подвиг приїздять делегації з усього світу.

«За чотири роки Алея пам’яті стала особливим місцем для кожного мешканця області. Вшанувати загиблих сюди приїздять зі всієї України та з-за кордону. Збираються не лише в пам’ятні дати. Приносять квіти, запалюють свічки. Так разом зберігаємо героїчну славу мешканців регіону», – сказав голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.  

На Алеї пам’яті – композиція зі скляних антивандальних стел. На них – світлини понад 550 загиблих під час Революції Гідності та в АТО/ООС мешканців Дніпропетровщини.

На інших стелах – знімки з передової. Завдяки технології подвійного друку їх добре видно з обох боків. На світлинах різні сюжети: бійці рятуються від вибуху, йдуть безкраїм полем в ясний день, повертаються з бою під українським прапором. Фото показують, що на війні є не лише страх, а й справжні почуття – дружба, братерство,  надія

«Символічно, що ідея створити такий масштабний меморіальний комплекс народилася саме  на Дніпропетровщині. Адже з нашої області до зони АТО/ООС відправилося найбільше людей. Алея – нагадування, якою ціною дістається мир», – наголосив заступник голови ОДА, АТОвець Іван Начовний.