Україна вперше збила вертоліт московитів британським ПЗРК Starstreak

02.04.2022 08:48   -

Вчорашнє відео зі збитим московитським вертольотом Мі-28Н стало першим свідченням успішного застосування британських переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak на війні проти Московії, – пише The Times.

Вертоліт було збито ракетою в невстановленому місці десь в Луганській області.

Джерело видання в Міністерстві оборони Великої Британії заявило, що на цьому відео показано роботу ПЗРК Starstreak в дії. Такої ж думки дотримуються в експертному середовищі британського оборонного комплексу.

Українські війська отримали британські ракетні комплекси близько тижня тому.

Starstreak можуть знищувати гелікоптери та літаки на швидкості 3 махи, тобто втричі більше швидкості звуку. Досі вони не мали реального бойового застосування.

Як повідомляє BBC, британські війська брали їх з собою на війну в Іраку 2003 року, але до пусків проти розгромленої іракської авіації справа тоді так і не дійшла.

Зенітно-ракетний комплекс Starstreak почали розробляти на початку 1980-х років, а на озброєння перші його зразки британська армія взяла у 1997 році.

Теоретично цю зброю можна використовувати із землі, кораблів та гелікоптерів проти наземних, надводних чи повітряних цілей. Але передусім це протиповітряний комплекс класу “земля-повітря”.

Україна вперше збила російський вертоліт британським ПЗРК Starstreak