Україна не здатна евакуювати своїх громадян з Китаю

12.02.2020 11:15   -
Автор:

Українці, що опинились ізольованими в китайському місті Ухань через епідемію коронавірусу, чекають на евакуацію в Україну. Втім, українська влада не поспішає, постійно відкладаючи евакуацію. Йдеться про 20 українців, що перебували в Ухані по робочих справах (працювали у парку атракціонів в Ухані), повідомляє ВВС.
Наразі українців зачинили в гуртожитку, годують один раз на день і випускають на вулицю в магазин один раз на день. Вулиці патрулюють військові і штрафують за пересування без захисної маски. Місто спорожніло – люди сидять удома, щоби менше контактувати один з одним.
Раніше українська влада повідомляла, що евакуація українців планується на 11 лютого, втім 11 лютого евакуацію знов було скасовано і у МОЗ України заявили, що евакуації не буде до тих пір, поки в Україні не підготують усі належні умови для прийняття українців і поміщення їх у карантин.
«Сьогодні нас мали вивезти, але все скасували. У мене просто опускаються руки. Через технічні причини Україна вже три тижні не може витягнути своїх співгромадян», – розповіла одна із українок Олександра Волкова.
Ухань
Затримка із евакуацією виглядає незрозумілою на фоні того, як інші країни оперативно забрали своїх громадян додому. Українці підписали всі необхідні документи, в тому числі – згоду на двотижневий карантин в Україні, а посольство України в КНР уже навіть виділило транспорт для перевезення українців до аеропорту. Затримка лише за Україною.
«Наш уряд все ще говорить “чекайте”. Уряд, напевно, не розуміє, що чим довше ми будемо тут, тим гірше. Уже нікого буде рятувати. У моєму районі вже є кілька хворих, хоча до цього тут було відносно спокійно», – сказала Волкова.
Загалом, за інформацією ВВС, в провінції Хубей може перебувати до 200 українців.
Якщо українська влада не може організувати належні умови для 20 людей, то як можна сподіватись на ефективні заходи у разі, якщо епідемія дістанеться українських кордонів?!
Днепр.Главное