Україна не повернеться до Мінська для перемовин у Тристоронній контактній групі

06.04.2021 13:13   -

Українська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) не відвідуватиме Мінськ для безпосередніх перемовин та зустрічей після скасування карантинних обмежень. Про необхідність шукати іншу країну, оскільки Білорусь дозволяє собі антиукраїнську риторику повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Ми категорично повідомили, що не будемо брати участь в засіданнях Тристоронньої контактної групи, якщо раптом завершаться карантинні обмеження і буде запропоновано продовжити ці консультації, як раніше безпосередньо в Мінську. Ми пояснили, що українська делегація не буде спрямовувати своїх членів делегації в Мінськ для зустрічей в реальному житті, все одно прийдеться шукати іншу країну, інше місто», – заявив Резніков.

Віцепрем’єр-міністр зауважив, що Білорусь перебуває під впливом Російської Федерації, а тому довіри до цієї країни немає.

Раніше керівник української делегації у ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук сказав, що не бачить потреби переносити переговорний майданчик ТКГ із Мінська. Білорусь жодним чином не бере участі у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, тому немає потреби переносити переговорний майданчик в інше місце через протестні акції в країні.

Натомість Резніков заявляв, що Сполучені Штати, як член ОБСЄ і гарант Будапештського меморандуму, можуть і повинні взяти участь у переговорах по Донбасу на рівні як мінімум «Нормандського формату» і Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.