Україна має цьогоріч рекордний урожай зернових! Дніпропетровська область – одна з лідерів

04.09.2021 09:51   -

Україна у 2021 році зібрала рекордний урожай ранніх зернових за всю свою історію, – повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

«Збирання ранніх зернових культур в Україні завершено. На площі 10,2 млн гектарів, що становить 100% до прогнозу, було намолочено 44,8 млн тонн зерна. Цьогорічний врожай є рекордним за всю історію України!» — заявив міністр агрополітики Роман Лещенко.

За його даними, найбільше намолочено пшениці — 32,8 млн тонн. Найвища її урожайність — у сільгосптоваровиробників Хмельницької області (65,2 ц/га).

Також аграрії намолотили 10 млн 94 тисячі тонн ячменю (лідирує Київська область — 57,2 ц/га) та 570 тисяч тонн гороху.

Лещенко також додав, що лідером із намолоту зерна є Одещина (понад 4,1 млн тонн), у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях намолотили по 3 млн тонн зерна.

Окрім цього, аграрії вже зібрали ріпак і намолотили понад 2,8 млн тонн насіння. Найвища врожайність ріпаку у Хмельницькій (35 ц/га) та Черкаській (34,2 ц/га) областях.

«Безумовно, велике значення для досягнення таких результатів мала злагоджена робота аграріїв, сприятливі у цьому році ґрунтово-кліматичні умови, а також розширена програма державної підтримки агросектору», – прокоментував міністр.

За його інформацією, за січень-липень 2021 роки аграрії отримали з держбюджету за програмою часткової компенсації вартості вітчизняної с/г техніки та обладнання 546 млн грн, у рамках державної програми здешевлення кредитів – 565 млн грн, а за програмою «Доступні кредити 5-7-9%”- понад 26 млрд грн.

«Враховуючи неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є сприятливою для аграрної продукції України і посилює роль держави в глобальній продовольчій безпеці. Відповідно, за такої держпідтримки агросектор у 2021 році може сформувати понад половину обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП країни», – підсумував Лещенко.

На думку міністра аграрної політики та продовольства, у зв’язку з неврожаєм на інших континентах, ситуація для аграрної продукції України є сприятливою і посилює її роль у глобальній продовольчій безпеці, а агросектор може сформувати понад половину обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП України за 2021 рік.

Наприкінці липня президент України підписав закон про відновлення 20-відсоткової ставки ПДВ(податок на додану вартість) для деяких видів сільськогосподарської продукції.

У лютому Офіс генерального прокурора почав розслідувати нелегальний експорт зерна, який щорічно завдає збитків на $2 мільярди.