У телефонній розмові з Зеленським Байден підтвердив можливість рішучої відповіді у разі вторгнення російської армії

03.01.2022 18:59   -

Президент США Джо Байден під час телефонної розмови підтвердив президенту України Володимиру Зеленському, що США та їхні союзники «відповідатимуть рішуче, якщо Росія й надалі вторгатиметься в Україну».

Президенти розмовляли лише через кілька днів після того, як Байден закликав президента Росії Володимира Путіна послабити військову кризу на кордоні України. Кількома днями раніше Байден заявив, що він чітко дав зрозуміти під час розмови з Володимиром Путіним, що якщо Росія вторгнеться в Україну – це загрожує серйозними економічними санкціями і РФ доведеться заплатити «високу ціну». Путін же сказав Байдену, що введення нового раунду санкцій проти Росії буде «колосальною помилкою», яка може призвести до повного розриву відносин між двома країнами.

«Високо ціную підтримку Сполученими Штатами нашої пропозиції провести найближчими днями засідання Комісії Україна – НАТОСьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях», – заявив Володимир Зеленський після розмови.

Зеленський висловив подяку за підтримку Президентом США принципу «нічого про Україну без України», а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти України.

Байден також заявив, що Путін погодився на три майбутні конференції в Європі, включаючи дипломатичні переговори США і Росії під керівництвом заступника держсекретаря США Венді Шерман 10 січня в Женеві та переговори Росія-НАТО 12 січня.