Хасиди після святкування Рош га-Шана в Умані масово хворіють на коронавірус. Єврейська община все заперечує

14.09.2021 08:27   -

Близько півтори тисячі хасидів отримали позитивний тест на коронавірус після повернення до Ізраїлю з України, – повідомляє Haaretz.

За даними МОЗ Ізраїлю, за вихідні 1 713 людей, які приїхали з-за кордону, отримали позитивний результат тесту на коронавірус. З них 1 439 повернулися з України. Ще 47 приїхали з Молдови, 23 — з Австрії та 18 — зі США.

Водночас Обʼєднана єврейська община в Україні заперечує інформацію про інфікування хасидів, які приїхали з Умані в Ізраїль.

«Вперше інформація з’явилася у низці ЗМІ з посиланням на МОЗ та МВС Ізраїлю, при цьому на сайті міністерств немає заяв щодо такої кількості інфікованих», — зазначила община та закликала дочекатися офіційної реакції Ізраїлю.

Утім, як пише The New York Times, ізраїльська поліція заявила, що близько 200 хасидів приїхали з України з фальшивими негативними тестами на коронавірус, тому що деякі з них після тестування в Ізраїлі отримали позитивний результат. Тепер їх підозрюють у шахрайстві, підробці документів, а також у поширенні інфекційного захворювання, що може стати кримінальним злочином в Ізраїлі.

Минулого тижня Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю повідомило, що десятки паломників прибули до країни інфікованими, хоча мали негативні результати тестів. Згодом офіс прем’єр-міністра Нафталі Беннета заявив, що за “умисне розповсюдження хвороби” проти правопорушників вживатимуть суворих заходів.

Коронавірус підтвердили в принаймні 1,5 тис. людей із 17 тис. паломників, які повернулися в Ізраїль з Умані в четвер і п’ятницю.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу khasydy-1.jpg

Цього року святкування Рош га-Шана припало на 6—8 вересня, до Умані прибули понад 20 тисяч хасидів. У Нацполіції заявили, що під час святкування грубих правопорушень не виявили.

Нещодавно кількість випадків коронавірусу в Ізраїлі досягла найбільшого показника за весь час пандемії, але за останні десять днів суттєво впала – як вважають посадовці, через введення бустерних доз приблизно третині населення. Та кількість смертей все одно становить 42% від рекордного показника, який був наприкінці січня.

Ізраїльська служба швидкої допомоги у співпраці з Червоним Хрестом, розгорнула в Україні два пункти тестування паломників: один біля могили цадика в Умані, інший – в аеропорту в Києві. Щоб сісти на рейс додому, паломникам потрібен був негативний результат тестування.

Представник МОЗ Ізраїлю Шарон Алрой-Пріс каже, що деякі з тих, у кого підтвердили інфікування, “ховали” результати й натомість отримували підроблені негативні. Деякі скасовували прямі рейси до Ізраїлю, розуміючи, що медики передали їхні імена авіаперевізникам, і летіли до країни з пересадками.

Та ізраїльським прикордонникам були відомі імена всіх тих, хто отримав позитивні результати тестів у двох пунктах в Україні. До того ж країна не покладається на тести, проведені за кордоном, і будь-хто, хто приземляється в Ізраїлі, проходить тестування перед тим, як вийти з аеропорту.