У Мінфіні дуже хочуть визначити приховані доходи українців

26.08.2021 08:09   -

У Міністерстві фінансів почалася розробка законопроєкту про непряме визначення доходів українців. Підсумковий документ можуть представити на обговорення вже до кінця 2021 року. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю інформаційному агентству Інтерфакс-Україна.

«Про непрямі методи ми поки що не говоримо, оскільки ось-ось почали тільки розробляти законопроєкт… Ми прихильники саме цієї моделі. Це питання дискусійне. Багато хто не підтримує непрямі методи визначення доходів, боїться фіскального тиску, ще чогось. Для мене це нормальна історія – коли податкова може оцінити після декларування приросту статку кого б то не було» – розповів міністр.

Марченко нагадав, що введення непрямих методів виявлення доходів було однією з основних умов Міжнародного валютного фонду в рамках старту системи добровільного декларування доходів.

«Так, У МВФ були зауваження, зокрема, щодо порядку застосування. Основна умова МВФ – застосування непрямих методів контролю» – додав він.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України придумав ще один податок для українців. Державній податковій службі хочуть надати право вимагати в українців пояснення походження доходів, на які були придбані ті чи інші цінні активи. Якщо пояснення не буде – почнуться вимоги заплатити податок.

Українці активно витрачають свої заощадження на прожиток. Поточних доходів населення не вистачає навіть на їжу, тому люди змушені запускати руку в заначку. Про це написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у своєму Facebook.

Голова Ради НБУ зазначив, що за перший квартал 2021 року власні заощадження українців сумарно скоротилися на 60 млрд. Споживчі витрати, на перший погляд, ростуть – але в їх зростанні домінує частка товарів і послуг першої необхідності. Тобто, українці все більше витрачають на продовольство та оплату комуналки, причому на це не вистачає їх поточних доходів.

«Про витрачання заощаджень на цілі споживання також свідчить постійно позитивне сальдо продажу іноземної валюти населенням, яке з початку року вже досягло 1,5 млрд доларів. Інший компонент внутрішнього попиту – інвестиції – скорочуються вже кілька років поспіль. У 2021 році їх динаміка триває з темпом падіння близько -10% до попереднього року», – додав Данилишин.

Нагадаємо, що за даними Держстату, 67,1% українців віднесли себе до бідних. Велика частина українців вважає, що сума понад 22 тисячі гривень на місяць дозволила б їм відносити себе до представників середнього класу.