У Люксембурзі дозволили вирощувати до чотирьох кущиків коноплі на родину

22.10.2021 13:14   -

Уряд Люксембургу представив нові заходи, що стосуються споживання канабісу — відтепер його можна вирощувати вдома для власних потреб, – повідомляє місцеве видання Paperjam.

Сімʼя може на законних підставах вирощувати до чотирьох рослин канабісу для рекреаційного використання всередині приміщень або на свіжому повітрі, на балконі, терасі або в саду. Цей крок є частиною коаліційної угоди, яку уклали у 2018 році між лібералами, соціал-демократами і зеленими.

Споживання і транспортування до трьох грамів відтепер буде рекласифіковане як проступок, а не злочин. Однак заборона на споживання і транспортування канабісу в громадських місцях залишиться чинною, як і заборона на торгівлю іншими продуктами канабісу, крім насіння.

Міністр юстиції пояснив, що повна легалізація канабісу в Люксембурзі дещо призупинена через пандемію, дипломатичні відносини і міжнародні обмеження.

Головна мета уряду на даний момент — регулювати вживання канабісу та його вирощування «у власних стінах». Згодом країна має намір регулювати і великомасштабне вирощування, в кінцевому підсумку сподіваючись на розвиток національного виробництва органічної продукції. Точних термінів поки немає.

Марихуана наразі повністю легалізована у двох країнах: Канаді та Уругваї. У США легалізація існує в окремих штатах, однак на федеральному рівні поки не встановлена.

Законопроєкти про легалізацію медичного канабісу реєстрували в Раді в 2016, 2019, 2020 і 2021 роках. Питання про використання марихуани для лікування тяжкохворих людей обговорюють в Україні не перший рік. Активісти регулярно виходять на «Конопляний марш», а деякі пацієнти в Україні судяться за право лікуватися канабісом.

13 липня 2021 року Рада не проголосувала за легалізацію канабісу для медичних і наукових цілей.