У Кривому Розі дівчата-підлітки познущалися над школяркою

01.03.2021 08:12   -

Наші діти – наше все, але іноді вони вчиняють не гідно.

Черговий скандал у сфері освіти – в одній зі шкіл Кривого Рогу троє старшокласниць побили й принизили меншу дівчину.

В соцмережах повідомляється, що інцидент мав місце у школі № 15 міста Кривого Рогу.

Школа №15 (Дзержинский район), подростки избивают сверстницу. Надеюсь, родители агрессивных подростков, администрация данного учебного заведения, отдел образования района, города и области не будут отмалчиваться, никак не реагируя на подобные явления в учебных заведениях?!“, – прокоментував ситуацію користувач Фейсбук Олексій Таймурзін, що й поширив відео.

На відео добре видно, як троє старших за віком дівчат починають чіплятись до меншої, а на спроби тої захистити себе – починають разом бити і штовхати дівчину. Усе це знімали на відео інші учні.

За неперевіреною інформацією, жертва шкільного насильства перебуває в лікарняному закладі.

Нажаль, такі випадки не поодинокі. Далеко не всі розуміють, що за подібну поведінку закон передбачає відповідальність. Так, згідно з Цивільним кодексом, дитина у віці до 14 років має часткову цивільну дієздатність та не несе відповідальності за заподіяну нею шкоду. Відповідатимуть її батьки. Окрім відшкодування вказаної вище шкоди, батьки такої дитини можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності (накладення штрафу) за ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дитини. Також батьками або адміністрацією школи може бути направлена заява до Управління ювенальної превенції Національної поліції (раніше Кримінальна поліція у справах неповнолітніх) для того, щоб поставити на облік дитину, яка вчинила насильство.

А от уже з 14 років можуть покарати і саму дитину. Чинний Кримінальний Кодекс України вказує вичерпний перелік статей, за які особа у віці від 14 років несе кримінальну відповідальність, наприклад, ст.121 “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, ст.122 “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. Тобто, дитина у віці від 14 років до 16 років може бути притягнутою до кримінальної відповідальності, якщо заподіє однокласнику чи будь-якій іншій особі ушкодження, що можуть кваліфікуватися як середньої тяжкості або тяжкі.