У Дніпропетровську з’явиться Школа управителів багатоквартирних будинків

21.07.2015 13:37   -
Автор:

У Дніпропетровську з’явиться Школа управителів багатоквартирних будинків. Навчання проводитиметься на базі двох вузів міста – Університету митної справи та фінансів і Придніпровської держакадемії будівництва та архітектури. Відповідну угоду про співробітництво 21 липня підписали голова облради Євген Удод, керівництво відповідних вишів та громадська спілка «Наш дім – Дніпропетровщина».
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу облради.
З 1 липня набув чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». У ньому закріплено поняття «управитель», який і матиме право займатися всіма питаннями управління будинком. При цьому для роздумів мешканці будинків мають лише рік – створити ОСББ або вибрати собі управляючу компанію. По закінченню терміну, управитель буде призначений виконкомом.
«Ми хочемо допомогти мешканцям міста не розгубитися в нових умовах, а у повній мірі реалізувати своє право вибору – обрати з конкуруючих комунальних підприємств найкращі саме для власного будинку. Для цього в кожному будинку повинен з’явитися грамотний управитель. Саме тому я виступив з ініціативою відкрити Школу управителів багатоквартирних будинків у Дніпропетровську», – зазначив Євген Удод.
До цього відповідну освіту надавали лише два українські виші – «Львівська політехніка» та Харківський нацуніверситет міського господарства ім. Бекетова. Тепер, щоб стати кваліфікованим «управбудом» не потрібно долати сотні кілометрів. У ході спеціального курсу у дніпропетровській «Школі» будуть навчати управляти будинком, вести бухгалтерію, різним правовим та технічним аспектам, а також здійснювати управління інших бажаючих ОСББ та ЖБК, а також тих будинків, де ОСББ ще не створені.
Навчання проходитиме у три рівні. Перший рівень «А» передбачає підготовку управителя для одного будинку (двотижневі курси). Другий рівень «В» – підготовка управителя для групи будинків (до 5), і третій рівень «С» – професійне управління будинками керуючою компанією.
Відбір слухачів стартує 1 серпня та проводитиметься на конкурсній основі. До участі запрошуються громадяни, які виконують функції голови ОСББ менше року, переможці та учасники обласного конкурсу міні-проектів по енергоефективності та ініціативні представники будинків, які бажають стати «управителями».
Засновники «Школи управителів багатоквартирних будинків» виразили впевненість, що конкуренція у сфері обслуговування будинків допоможе громадянам обирати і отримувати дійсно якісні послуги за розумну ціну, а випускники «Школи» з часом утворять окремий шар кваліфікованих комунальних менеджерів.