У Дніпропетровську жителі власним коштом встановлять пам’ятник Небесній сотні

14.12.2015 10:36   -
Автор:

У Дніпропетровську оргкомітет, що складається зі скульпторів, волонтерів, громадських діячів, оголосив переможців конкурсу проектів пам’ятника Небесній сотні. Про це повідомила волонтерка, ініціатор проекту Людмила Кострюкова, передає “Радіо Свобода”.
За словами Людмили Кострюкової, із 14 представлених робіт обрали дві.
За її даними, голоси журі розділилися між двома авторськими проектами – скульпторів Олександра Рябоконя та Юрія Щедрова, таким чином, переможця повинна вибрати громадськість – на громадських слуханнях.
Кошторис одного з проектів пам’ятника (у вигляді сотні сталевих птахів, що злітають в небо) складає 500 тисяч гривень, другого (пам’ятного знаку у вигляді мапи України з портретами героїв Небесної сотні) – 180 тисяч гривень.
За словами організаторів, пам’ятний знак будуватиметься на зібрані кошти жителів Дніпропетровська, зараз для цього відкритий рахунок матері одного із загиблих бійців. Гонорари авторам не передбачені.
Читайте також: Громадське обговорення по пам’ятнику Небесній сотні призначили на будній день
Як повідомила Людмила Кострюкова, також організатори розглядають два варіанти розташування пам’ятника – біля Дніпропетровської ОДА, у сквері, де зараз стоїть пам’ятний хрест євромайданівцям та учасникам АТО, або на набережній Дніпра.
Перші громадські слухання з обговорення проектів запланували на 16 грудня.
Ще у квітні 2015 року в Дніпропетровську стартував конкурс «Простір єдності» на створення пам’ятника загиблим під час Революції гідності й воєнних дій на Донбасі. За задумом організаторів, кошти на створення пам’ятного знаку не повинні виділятися з бюджету: це будуть винятково гроші громадськості. Оголошенню конкурсу передувало вуличне опитування жителів щодо концепції майбутнього пам’ятника.
У квітні 2014 року в Дніпропетровську відбулося урочисте закладення першого каменю у майбутній монумент Небесній сотні. Пам’ятник тоді планували встановити у сквері біля облдержадміністрації, якраз на тому місці, де 26 січня 2014 року під час спроб розгону мирного мітингу потерпіли десятки дніпропетровців.
Читайте також: Межі Дніпропетровська розширять у бік аеропорту