У Дніпропетровську вирішували, як громада може здолати корупцію

28.01.2015 09:16   -
Автор:

Провідна міжнародна організація Transparency International, яка регулярно досліджує стан корупції у світі, у своєму Індексі сприйняття корупції (CorruptionPerceptionsIndex) у порівнянні з 2013 роком відзначає лише незначне покращення позицій України – сьогодні Україна посідає 142 місце із 175. За словами Олексія Хмари, виконавчого директора Transparency International Україна, невеликі зміни стались виключно в напрямку активності громадян і їхній готовності боротися з корупцією.
Про це він розповів у Дніпропетровську під час прес-конференції, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
14 жовтня 2014 року в Україні було прийнято пакет антикорупційних змін, до якого увійшли 5 законів. У кінці квітня вступає в силу закон про запобігання проявів корупції, який, за словами столичного експерта, передбачає створення нових принципових інструментів. Зокрема, починаючи з нового року усі декларації службовців в електронному вигляді збиратимуться в єдину базу, доступну для кожного. «Ця система, в разі успішного запуску, зможе за три роки очистити усіх корупціонерів, які практично досі перебувають на службі. Бо за брехню в декларації і за неможливість пояснити, звідки взялися ті великі статки, передбачена кримінальна відповідальність – 2 роки тюрми», – наголосив О.Хмара.
Читайте також: Сколько бюджетных денег украдено на новогодних елках в Днепропетровске?
Для врегулювання конфлікту інтересів при прийнятті рішень на місцевому рівні нова законодавча рамка передбачає створення спеціальної агенції, яка буде максимально ретельно слідкувати за кожним фактом конфлікту інтересів і у випадку його наявності оскаржуватиме, відмінятиме такі рішення через суд. Цей інструмент, сподіваються юристи, фактично за 3-4 роки унеможливить вплив на свої корупційні схеми цілих кланів, які сьогодні існують при українській владі.
«Ще один інструмент в новому антикорупційному законі – це можливість громадськості контролювати владу. Насправді вводиться ціла купа інструментів для громадян, щоб впливати на щоденні корупційні рішення чиновників. Один із яких – громадська антикорупційна експертиза, спеціальна методика оцінювання корупційних ризиків в текстах документів, законів, тощо, яка потім дозволяє скасовувати, чи змінювати ці нормативні акти, зменшувати рівень корупції», – додав експерт.
За його словами, вже сьогодні така методика як експериментальна використовується в деяких великих інституціях. Так, в Парламенті є спеціальний антикорупційний комітет, де створено громадську раду, яка в щоденному режимі перевіряє законопроекти на корупційні ризики, і багато з них потім скасовує, не дає приймати.
«На жаль, переживши Революцію Гідності, ми ніби й змінили перші обличчя на всіх гілках влади, але схеми, які снували рік, два роки тому, існують до сьогодні і продовжують жити. Єдине – масштаб цих схем став трішечки іншим. І причина не у тому, що влада демонструє якісь успіхи у боротьбі з корупцією. Просто на центральному рівні зараз немає осіб, які на собі замикають ті старі корупційні схеми. Та вони продовжують існувати на середньому, інколи – на найнижчому рівні. Це характерно як для всієї України, так і для великих багатих регіонів, таких як Дніпропетровщина, – зазначив Олексій Хмара. – Тому важливо готувати українських активістів, громадян для того, щоб щоденно контролювати владу, особливо в таких питаннях, як корупція. Ми з колегами вирішили підтримувати зусилля громадськості у боротьбі з корупцією і ініціювали програму з навчання представників Дніпропетровської області у використанні різноманітних інструментів громадського контролю за діями чиновників, за корупційними потоками».
Читайте також: Люди должны понимать, как можно контролировать чиновников, – Селин
Щоб підготувати експертів з проведення громадської антикорупційної експертизи з урахуванням Національної антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки та новел антикорупційного законодавства, Дніпропетровська обласна громадська організація «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» спільно з TransparencyInternational Україна за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» проводять серію тренінгів у Дніпропетровську. Програма розрахована на 30 представників аналітичних центрів, інститутів громадянського суспільства, бізнес-асоціацій, членів консультативно-дорадчих органів, утворених при органах влади, депутатів місцевих рад, журналістів, студентів ВНЗ.
Олексій Андреєв, голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики», висловив сподівання на те, що такий інструмент, як громадська антикорупційна експертиза, буде затребуваним і громадськістю, і владою, адже він направлений саме на прийняття ефективних некорупційних рішень: «Цей інструмент не є конфронтаційним по відношенню до влади. Я вважаю, що це хороша можливість для покращення рівня нашого життя. Тому громадський сектор повинен підтримувати гарні починання влади. Дуже важливо активно застосовувати і використовувати нові інструменти, щоб з часом вони не втратили своєї сили».
«В Україні 90% корупційних схем – не поза законом, це абсолютно свідомо прописані норми. Щоб таких схем не було, потрібно постійно контролювати зміст документів на корупційні ризики. Нам не бракує законодавчих актів, у яких декларується боротьба з корупцією, однак не вистачає реальних результативних дій. Вилучаючи корупцію з конкретних документів, які ухвалюються на рівні того чи іншого органу, можна суттєво покращити економіку міста», – додав виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.
Олексій Літвінов, виконавчий директор Громадської організації «Інститут Громадської Експертизи», розповів, що програма підготовки експертів передбачає цикл з трьох тренінгів. Це дозволить підготувати та сформувати групу фахівців для аналізу і удосконалення Програми запобігання та протидії корупції у Дніпропетровській області на 2013-2015 роки, а також взяти участь у підготовці проекту регіональної та місцевої програм на наступний період. «Під час тренінгів разом з теорією ми надаємо максимальну практичну базу: конкретні висновки результатів експертиз, документи, порівняльні таблиці – те, що дозволяє навіть не дуже підготовленій людині прочитати документ, викрити у ньому корупційні ризики і розробити подальші заходи для їх усунення», – зауважив громадський активіст.
Корупція існує там, де мовчать. Тому експерти закликали громадськість не мовчати про прояви корупції, долучатись до ініціатив інших і спільними зусиллями долати її.