У Дніпропетровську хочуть прибирати сміття розумно

29.03.2016 14:00   -
Автор:

При проведені у Дніпропетровську конкурсу на визначення перевізників сміття однією з вимог буде наявність розвинутих інформаційних технологій щодо контролю за збором ТПВ.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
Побачити, яка машина забирає сміття біля вашого будинку та завжди доступний звіт про роботу прибиральників – усе це можливо у Литовській системі моніторингу збору ТПВ.
Для цього спецмашини обладнуються планшетними комп’ютерами, які кожні 5 секунд знімають дані руху. Така фіксація допомагає створити розлогу базу даних. На її основі вже за 2 роки можна визначити ефективність роботи системи. Загалом такий моніторинг заснований на плануванні, організації та контролі прибирання сміття. Також процес адміністрування та перевезення відходів повинні здійснювати не одна, а різні компанії.
«Розумна» система допомагає прокласти маршрут для сміттєзбиральних машин, контролює виконання робіт та фіксує, де саме розташовані контейнери зі сміттям.
Зробити це можливим дозволяють сучасні технології. Так за допомогою гаджетів система відслідковує роботу та фіксує можливі порушення. Водії сміттєзбиральних машин, використовуючи планшет, можуть миттєво зв’язатися з диспетчером і повідомити про порушення.
Усі контейнери мають спеціальні чіпи, в які «вшиті» дані про власника. Побачити, як виконуються роботи, можна на спеціальній інтерактивній мапі.
Литовська система моніторингу також передбачає жорстку систему штрафів. Наприклад, у Литві, якщо у контейнері замість побутових відходів будівельне сміття, порушнику доведеться сплатити до 500 євро.
Директор «Дніпрокомунтрансу» Валерій Лубинський каже, що початковий контроль за машинами і витратами палива вже є. У наявності також і мапи контейнерів. Однак нині у Дніпропетровську за послуги сміттєприбирання городяни сплачують близько 30 центів, у той час, як у Литві «розумна» система моніторингу та контролю обходиться до 5 євро на місяць. Це тариф, який розраховано окремо для кожної людини за збір відходів.
Читайте также: Днепропетровск стал лидером по количеству электронных админуслуг.