У Дніпропетровську громадськість реактивізує виборчу реформу

18.03.2015 18:09   -
Автор:

Сьогодні, 18 березня, у Дніпропетровську відбувся круглий стіл на тему “Виборча реформа по-справжньому”. Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на ГО “ОПОРА”
Проводити місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно, а важливі законодавчі зміни все ще не ухвалено. Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ.
Саме тому експерти Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем розробили концепцію нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України” і про місцеві вибори, базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках, та презентували їх основні положення під час публічної дискусії про виборчу реформу.
Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчу систему з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості.
Експерт виборчого законодавства Лабораторії законодавчих ініціативОлена Чебаненко, порівнюючи світовий досвід з пропонованими змінами до законодавства про вибори народних депутатів, зазначила: “Всім спочатку складно, але якщо ми не розпочнемо ці зміни, ми ніколи не подолаємо вади нашої політичної системи. Прийняття запропонованих змін збільшить зацікавленість партій у збільшенні явки виборців та співпраці з регіональними лідерами”.
Директор з розвитку “Інтерньюз-Україна”, головний експерт Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Євген Радченко окреслив основні переваги змін до законодавства про вибори місцевих органів влади: “Наш проект сприятиме конкуренції кандидатів і партій на регіональному рівні. Зараз в Україні партійна система вождистського типу. Відкриті списки кандидатів дозволять подолати цю проблему та активізують внутрішньопартійну боротьбу”.
Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.