У Дніпрі використовують новітні технології для пошуку імовірного місця поховання Олександра Поля

12.03.2020 15:37   -
Автор:

У Дніпрі використовують новітні технології для пошуку імовірного місця поховання Олександра Поля У Дніпрі, у Севастопольському парку, знайшли імовірне місце розташування Лазаревської церкви. Фахівці вважають, що там має бути похований Олександр Поль.
Але перш ніж проводити масштабні археологічні розкопки, до дослідження залучили новітню техніку – геосканер. «До початку масштабних археологічних робіт ми проводимо геологічне дослідження разом із представниками компанії «Noosphere». Ці дослідження дозволять визначити, де точно знаходиться фундамент Лазаревської церкви, з’ясувати його розміри. Відомо, що у самій церкві була кріпта – внутрішня камера, де відбувалося поховання священнослужителів і видатних мешканців міста», – розповідає директор комунального підприємства «Етнографічні парки Дніпра» Дніпровської міської ради Дмитро Каюк.
«До початку масштабних археологічних робіт ми проводимо геологічне дослідження разом із представниками громадської організації «Асоціація Ноосфера». Відомо, що у самій церкві була кріпта – внутрішня камера, де відбувалося поховання священнослужителів і видатних мешканців міста», – розповідає директор комунального підприємства «Етнографічні парки Дніпра» Дніпровської міської ради Дмитро Каюк.
Геосканер дозволяє аналізувати ґрунт на глибині до 10 метрів. Представники громадської організації « Асоціація Ноосфера» досліджуватимуть приладом територію парку декілька днів. Після цього зроблять 3D-зображення, яке і покаже розташування фундаменту Лазаревської церкви.
Таке попереднє дослідження дозволяє проводити розкопки саме на тих місцях, де достеменно відомо, що щось знаходиться. А це економія часу та ресурсів», – каже ментор лабораторії робототехніки «Noosphere Engineering School», кандидат фізико-математичних наук Ігор Гомілко.
Нагадаємо, різні історичні дані стверджують, що Олександра Поля було поховано у склепі під Лазаревською церквою. Тривалий час вважалося, що рештки фундаменту споруди знаходяться в основі кургану-меморіалу на честь загиблих під час оборони Севастополя, однак цьогоріч це спростували. Зробили це за допомогою співставлення німецького аерознімку Люфтваффе від 1944 року з наявними картографічними матеріалами. Припустили, що Лазаревська церква розташовується в іншому місці, згодом це підтвердили археологічні розвідки.