У Дніпрі відкрили мурал із портретом відомої ізраїльської поетеси Зельди Шнеєрсон-Мішковської

22.07.2021 13:14   -
Автор:

У Дніпрі в рамках святкування 30-річчя встановлення дипломатичних стосунків між Ізраїлем та Україною відкрили мурал на честь відомої ізраїльської поетеси Зельди Шнеєрсон-Мішковської. Вона народилася та провела дитинство у Катеринославі. 

Ініціаторами створення стінопису стало Посольство Держави Ізраїль в Україні та ізраїльський культурний центр «Натів» у Дніпрі. Вони назвали це поверненням Зельди до міста її дитинства. 

«Ідея встановити це зображення тут, біля будинку, в якому вона народилася, — це показує, наскільки добрі стосунки є зараз між Ізраїлем і Україною та Ізраїлем і Дніпром. Без допомоги міста, щоб знайти цю локацію, – ми самі із цим не впоралися б», – прокоментував посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон. Автором муралу став дніпровський художник Валерій Zdesroy Колор.

Під час відкриття декламували також один із найвідоміших віршів Зельди «У кожної людини є ім’я, дане їй Богом та батьками». 

«Це не просто знакове місце, данина пам’яті Зельді. Це ще одна локація, котра показує справжнє обличчя нашого Дніпра. Багатонаціонального та поліконфесійного міста, що стало рідною домівкою для людей різних національностей та віросповідань», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов. 

Як відомо, в Ізраїлі Зельда Шнеєрсон-Мішковська (1914-1984) працювала вчителькою в релігійній школі. Популярність і визнання прийшли до неї у зрілі роки. Поетеса стала лауреаткою премії Бялика і премії прем’єр-міністра Ізраїлю з літератури.