Нарешті ми дізнаємося про можливу зраду Зеленського з його оточенням: суд зобов’язав ДБР розслідувати зрив спецоперації із затримання «вагнерівців»

22.07.2021 13:16   -

Шевченківський районний суд зобов’язав Державне бюро розслідувань порушити справу через можливу державну зраду президента Володимира Зеленського та його оточення, – повідомляє «Суспільне».

Заяву щодо вчинення злочину подала група осіб, серед яких є і колишній нардеп Андрій Тетерук. Вони вважали, що президент та його оточення вчинили державну зраду через можливий зрив спецоперації із затримання найманців ПВК «Вагнера», яку особисто санкціонував п’ятий президент Порошенко ще у 2018 році.

Але правоохоронці не відкрили справу за цією заявою та не почали досудове розслідування. Через це заявники звернулися до суду.

«Суддя ухвалив рішення зобов’язати ДБР вчинити так, як передбачає українське законодавство, а отже: нашу заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтею 112 «державна зрада» зареєструвати і внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань», — розповів Тетерук.

29 липня 2020 року в Мінську затримали 33 бойовиків російської «ПВК Вагнера», 13 з яких точно воювали проти України на боці «ДНР» і «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Згодом «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був українською спецоперацією.

Потім про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти. Головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов написав, що СБУ і ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» і «Дзеркало тижня».

Після цих публікацій голова ОП Андрій Єрмак заявив, що «історія вигадана від початку до кінця». Президент України, СБУ і Служба зовнішньої розвідки також стверджували, що жодної операції не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Натомість ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив підготовку спецоперації, наступного дня його викликали на допит до ДБР. П’ятий президент Порошенко заявляв, що особисто санкціонував спецоперацію у 2018 році.

Для розслідування можливого «зриву» спецоперації із затримання найманців «ПВК Вагнера» у Верховній Раді намагалися створити тимчасову слідчу комісію (ТСК), проте 19 травня нардепи провалили голосування. Але нардепи відразу ухвалили рішення про створення іншої ТСК, яку ініціювали представники фракції «Слуга народу». Вона розслідуватиме «протиправні дії українських посадовців», які становили загрозу для нацбезпеки України.