У Дніпрі та інших містах області СБУ викрило мережу “тролів”, які планували ескалацію в регіоні

07.10.2020 17:59   -

Наші земляки працювали проти українців. Поширювали фейки та антиукраїнський контент, також планували ескалацію соціальної напруженості у регіоні та провокацію масових порушень громадського порядку.

Служба безпеки України викрила на Дніпропетровщині регіональний осередок всеукраїнської мережі “тролів”, що поширювали через соцмережі матеріали, які могли вплинути на виборчий процес, та закликали до порушення територіальної цілісності нашої держави.

Про це повідомляється на сайті СБУ. Зокрема, мешканці Дніпра, Кривого Рогу та Павлограда були адміністраторами груп у соціальних мережах і поширювали в інтернеті антиукраїнські матеріали.

“Зловмисники активно вели листування з мешканцями Росії і так званого ОРДЛО, які ставили перед ними завдання з поширення фейкових матеріалів щодо майбутніх виборів в Україні та кандидатів до органів місцевого самоврядування. Вони також планували ескалацію соціальної напруженості в регіоні та провокацію масових порушень громадського порядку”, – йдеться в повідомленні.

Кіберфахівці СБУ вже встановили особу одного з координаторів, який є уродженцем Дніпропетровської області та приєднався до “ДНР” у травні 2014 року. 

Інтернет-агітаторам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років за “Посягання на територіальну цілісність та недоторканність України”.

За даними фахівців у сфері інформаційної безпеки, використання «тролей» мешканців населених пунктів, які підконтрольні українській владі, дає кураторам можливість адаптувати матеріал та коментарі під місцеву ситуацію.

Викриття та блокування протиправної діяльності здійснювалось співробітниками УСБУ у Дніпропетровській області за координації ДКІБ СБУ та Дніпропетровської обласної прокуратури.