У Дніпрі стартує подача проектів містян для фінансування з бюджету участі

25.01.2017 15:51   -
Автор:

У Дніпрі стартує пілотний проект впровадження партиципаторного бюджету. Прийом ініціатив мешканців міста триватиме протягом лютого. Назвати найкращі розробки, які отримають фінансування, в мерії планують до кінця травня цього року.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
Про особливості бюджету участі, який практикується у понад 1,5 тис. міст у всьому світі, під час спільної прес-конференції 25 січня розповіли в. о. заступника міського голови Дніпра Яніка Мерило та голова комісії з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Артем Хмельников.
«Долучайтеся, подавайте свої проекти через сайт бюджету участі. Там є всі необхідні посилання. Якщо ми (міська влада – ред.) знаємо проблему, значить, ми її вирішимо. Нас цікавлять ті проблеми, про які ми, можливо, не знаємо. Тож головне – дізнатися думку людей», – сказала Яніка Мерило.
Подати проект можна у паперовому вигляді – через ЦНАПи, а також за допомогою онлайн-сервісу «Е-сервіс «Громадський проект» – на сайті https://adm.dniprorada.gov.ua. На цій платформі проводитиметься також і голосування.
«На всі проекти виділяється загалом 10 млн грн. Це можуть бути будь-які проекти – великі та малі, навіть встановлення світлофорів. Якщо особа ініціює малий проект, на сайті треба буде зібрати 25 підписів. Для великого проекту знадобляться 50 підписів», – пояснив Артем Хмельников.
Автором проекту покращення міста може стати кожен дніпрянин, який досяг 18-річного віку. Увесь обсяг бюджету участі порівну розподілять на реалізацію малих і великих проектів. У міні-проектах можна буде запропонувати ідеї для вулиць чи навіть цілих районів. Втілення таких розробок коштуватиме від 50 до 200 тис. грн. На більш масштабні програми планують виділяти від 200 до 600 тис. грн. Крім того, ініціативи мають бути такими, щоб їх можна було реалізувати протягом одного календарного року. І головне – вони повинні бути в компетенції міської ради.
Після того, як реєстрація заявок буде завершена, їх протягом майже двох місяців, до 21 квітня, розглядатимуть виконавчі підрозділи мерії. Потім за справу візьметься експертна комісія у складі представників департаментів та управлінь міськради, а також депутатів і представників громадських організацій.
З 24 квітня до 24 травня триватиме голосування за проекти. Щоб підтримати вподобані ініціативи, дніпрянам необхідно буде скористатися системою BankID та електронно-цифровим підписом.
Проекти-переможці отримають фінансування від профільних виконавчих органів, які й втілюватимуть запропоновані ініціативи.
Також у найближчі дні – 27 та 28 січня – всі потенційні автори проектів зможуть відвідати навчальні семінари-тренінги, які проведуть у мерії.
Зареєструватися на тренінг можна через офіційну групу в соцмережі або за електронною адресою: departament.innovaciy@gmail.com.