У Дніпрі школярі почали харчуватися за новими нормами харчування: враження дітей від страв
У Дніпрі з початком 2022-го року у школах Дніпра харчування відбувається за новими нормами харчування, затвердженими відповідною постановою Кабміну (від 24.03.2021 № 305). Основні зміни спрямовані на те, щоб дитяче харчування було здоровим, збалансованим і більш вітамінізованим. Замість двотижневого меню тепер чотиритижневе. Серед основних змін – виключено напівфабрикати, сосиски, ковбаси, обмежено сіль, цукор, а також насичені та рослинні жири. Натомість стало більше фруктів, салатів, овочів, кисломолочних продуктів тощо.
«Над розробленням меню за новими нормами харчування працювали технологи. Його створили для кожної вікової категорії дітей. Наприклад, зняли спеціальні відеоуроки передусім для кухарів, які готують страви для школярів, де розказуємо, як технологічно правильно приготувати ті чи інші страви. Це значно полегшить процес. Окрім того, такі матеріали у відкритому доступі є на нашій сторінці у соціальній мережі https://www.facebook.com/BriscolaKidsFood, а відтак – з ними можуть ознайомитися усі охочі, зокрема й батьки», – розповів під час виїзної пресконференції 10 січня шеф-кухар компанії, яка надає послуги з харчування у закладах освіти, Тарас Губа.
За словами голови педагогічної ради при міському голові, директорки школи № 21 Антоніни Змієнко, нове меню затвердила Держспоживслужба, а також є позитивний висновок від Інституту біотехнології Міністерства освіти та науки: «За новим меню багато фруктів, досить багато білкового м’яса, кисломолочних продуктів, зокрема й сирів, йогуртів. Сьогодні перший день після зимових канікул, і дітки наші приємно вражені новими стравами».
Директорка школи № 21 також додала, що з новим меню зросла і вартість харчування. Якщо торік вона становила близько 22 грн, то зараз – 42 грн 42 коп. Але для початкової школи і дітей пільгової категорії – воно цілком безкоштовне, коштом міського бюджету.
«Мені сьогодні усі страви сподобалися. Була смачна каша, котлета, різнокольоровий салат з капустою, апельсин. Чай без цукру, але його можна пити», – розповідає другокласниця Мирослава Гавриленко.
А для чотирикласника Кирила Ганзі одна з найулюбленіших страв у школі – гороховий суп: «Загалом усе, що нам сьогодні подавали, – смачне, усе як по-домашньому. Вразило те, що фрукти давали – яблуко, апельсин».