Депутати загулялись на канікулах

10.01.2022 17:30   -

Цього року “зимові канікули” депутатів Верховної Ради стали рекордними за останні 10 років, – повідомляє Комітет виборців України.

Останнє пленарне засідання ВР було проведено 17 грудня 2021 року, а наступне відбудеться 25 січня 2022 року, що становить 38 днів без засідань.

У КВУ навели дані для порівняння: тривалість часу без пленарних засідань у зимовий період у ВР VIII скликання була нижчою. У період 1-ї сесії (2014-2015 років) ВР VIII скликання народні депутати не мали пленарних засідань із 29 грудня по 12 січня, 3-ї сесії – з 26 грудня по 25 січня, 5-ї сесії – з 24 грудня по 16 січня, 7-ї сесії – з 23 грудня по 15 січня, 9-ї сесії – з 22 грудня по 14 січня.

Депутати ВР VII скликання теж відпочивали менше. За час 1-ї сесії (2012-2013 років) не було засідань з 26 грудня по 10 січня, 3-ї сесії – з 21 грудня по 14 січня.

Голова КВУ Олексій Кошель наголосив: “Вперше за останні 10 років народні депутати відпочивають впродовж такого тривалого часу. При цьому у Верховній Раді вистачає боргів, які не були закриті минулого року. Наприклад, народні депутати, попри обіцянки, не встигли погасити борги перед шахтарями, прийнявши відповідний законопроєкт під кінець року лише в першому читанні”.

Експерт додає: “Традиційно календарний план роботи Ради завжди ухвалюється з урахуванням потреб відпусток народних депутатів. Однак цьогоріч тривалість відпочинку є рекордно високою. Також показово, що на початку роботи депутати ВР IX скликання відпочивали менше часу, ніж зараз”.

У КВУ також зазначили, що, попередньо, канікули мали бути коротшими. Так, відповідно до першої редакції Календарного плану, прийнятої в липні, тиждень із 11 по 14 січня планувалося відвести саме для роботи на пленарних засіданнях. Однак у грудні народні депутати внесли зміни до Постанови, призначивши на цей час замість пленарних засідань тиждень роботи із виборцями (у пояснювальній записці обґрунтуванням такого кроку було названо “необхідність проведення роботи з виборцями в січні 2022 року”).

28 грудня 2021 року народні депутати від фракції “ЄС” прийшли до СБУ із заявою про злочин влади Зеленського. 

Також КВУ проаналізував річну роботу парламенту: голосами монобільшості фракції «Слуга Народу» за рік було прийнято лише 19% законів.

За даними КВУ станом на сьогодні до складу монобільшості де-факто входить 217 депутатів, які систематично підтримують рішення Верховної Ради. При цьому офіційно у фракції 242 народні депутати. Внаслідок такої ситуації монобільшість фактично не має можливості самостійно ухвалювати рішення.