У Дніпрі розпочато реалізацію проєкту моніторингу атмосферного повітря

09.04.2020 16:44   -
Автор:

Реалізація проєкту моніторингу атмосферного повітря у Дніпрі перебуває на початковому етапі. Наразі у місті є два пости, у планах – збільшити їх кількість. Окрім цього, Дніпро співпрацює з КП «Центр екологічного моніторингу ДОР». Згідно з меморандумом, це підприємство надає дані із підконтрольних йому чотирьох постів по місту.
«До серпня 2020 основне завдання департаменту екологічної політики –створити програму державної системи моніторингу. Дніпропетровська область також цим займається. І вже після її створення буде загальнодержавна програма», – розповіла начальниця відділу екологічного контролю управління комунальної екології департаменту екологічної політики ДМР Тетяна Лєвачова.
Директор КП «Центр екологічного моніторингу ДОР» Андрій Сідєков розповів, що вони тісно співпрацюють з містом і планують провести роботу з пошуку розміщення нових стаціонарних станцій у Дніпрі.
«Цю роботу ми проводитимемо за допомогою референсної станції. Для цього торік була закуплена мобільна пересувна станція з високоточним обладнанням. Наразі дані з наших постів моніторингу атмосферного повітря виводяться в режимі реального часу на віджет, який можна розташувати на будь-якому сайті. Сам віджет та інструкцію з його застосування є на сайті ecomonitoring.info. Ще однією особливістю віджету є те, що якщо включена функція геолокації на гаджеті, то до нього автоматично підтягуються дані з найближчої станції», – зазначив Андрій Сідєков.

Начальник управління з питань екології Дніпропетровської обласної ради Олексій Ангурець розповів, що одним з основних завдань створення центру моніторингу за атмосферним повітрям – є співпраця з містами, які є найбільш антропогенно навантаженими.
«Саме до таких і належить Дніпро, а також Кривий Ріг. З Дніпром у нас підписана угода на співпрацю і завдяки цьому йде обмін даними, виїзд на замовлення фахівців департаменту та реагування на певні звернення мешканців. Така співпраця є досить важливою в аспекті створення системи моніторингу в області та напрацювання досвіду для розбудови загальнодержавної системи», – сказав Олексій Ангурець.