У Дніпрі провели унікальну операцію: дівчинці, яка не чує з народження, встановили імпланти

28.12.2021 19:42   -

В обласній дитячій лікарні зробили операцію 5-річній Лізі, яка не чула з народження. Їй встановили два кохлеарні імпланти – нейропротези, які дозволяють чути та розуміти мовлення, – повідомляє Суспільне.

Генеральний директор обласної дитячої лікарні Олексій Власов каже: таку операцію проводять лише у двох лікарнях України – у Києві та у Дніпрі.

Мама дівчинки, Ірина Петрова розповідає: те, що дитина слабочуюча, вони з чоловіком зрозуміли не одразу.

“До року вона іграшку чула, хлопок чула, топіт. А після року якось дитина ж має на ім’я відгукуватись. Я кличу, а вона не повертається, я тоді почала тривогу бити. Ближче до двох років ми одягли слухові апарати, ну і почали займатися з сурдологом і дефектологом”, – розповідає Ірина Петрова.

Цьогоріч у квітні Лізі провели першу кохлеарну імплантацію. Вона дозволяє чути та розуміти мовлення. Операція пройшла успішно, тривала дві години. Батьки встановили імплант за власний кошт. Його вартість від 22-ох тисяч євро.

Імплант на друге вухо встановили 5 днів тому за рахунок бюджету області. За словами завідувача отоларингічного відділення обласної дитячої лікарні Ігоря Березнюка, підключать його десь за місяць.

“Це достатньо складна, вузькоспеціалізована операція, коли ми працюємо вже не в області вуха, а в області внутрішнього вуха, це вже ближче до головного мозку. Операція пройшла стандартно, не повинно виникнути ніяких проблем при підключенні. Підключати імплант будемо через місяць після операції, коли заживе післяопераційна область. Тоді ж вішатимемо зовнішню частину, яка кріпиться на магніті і виглядає як слуховий апарат”, – зазначив Ігор Березнюк.

Генеральний директор обласної дитячої лікарні каже: за рік лікарня готова проводити до 30 операцій з кохлеарної імплантації, аби тільки вистачало фінансування.

“Проблема тільки заключається у тому, що це достатньо вартісне обладнання, вартісний сам по собі кохлеарний імплант. І крім самої операції дитині потрібна реабілітаційна терапія. У лікарні для цього створені усі умови, у нас є центр звуку, в якому такі діти можуть пройти реабілітацію”, – зазначає Олексій Власов.

Нині Ліза почувається добре. Мама дівчинки зауважує: вже після першої операції помітили позитивні зміни у мові доньки.