У Дніпрі провели рейд щодо заборони розпалу багаття та підпалу сухої трави у віддалених районах міста

30.04.2021 09:09   -

29 квітня у Дніпрі інспекція з питань благоустрою Дніпровської міської ради спільно із представниками департаменту екологічної політики провели рейд щодо заборони розпалу багаття та підпалу сухої трави. Такі заходи здійснюють згідно з розпорядженням міського голови Бориса Філатова.

Цього разу перевіряли віддалені райони – приватний сектор у селищі Березанівка. До рейду залучили пожежних-рятувальників і представників КП «Центр екологічного моніторингу» обласної ради. 

«Будь-яке багаття є джерелом викидів небезпечних речовин, які через повітря осідають у легенях людей. Системами моніторингу підвищення рівня забрудненості повітря фіксується восени та навесні у святкові та вихідні дні, тобто саме у ті часи, коли люди починають на своїх приватних ділянках спалювати сміття. Слід зазначити, що й склад того, що наразі спалюють, значно змінився. З’явилось багато пластику та синтетичних речей, які виділяють у повітря ще більш канцерогенні речовини. Тож і громадськість, і екологи, і місцева влада спільно докладають зусиль, аби змінити ситуацію на краще», – розповів заступник директора з питань екології КП «Центр екологічного моніторингу» обласної ради Олексій Ангурець.

На початку рейду екологи виміряли стан атмосферного повітря за допомогою портативного газоаналізатора на нейтральній території. 

«Цей прилад оснащений датчиками дрібнодисперсного пилу. Його допустима норма у повітрі становить 50 мікрограмів на 1 метр кубічний повітря. Оскільки ми перебуваємо у достатньо чистій місцевості, тут показники у 10 разів нижчі. Якщо ж піднести прилад до джерела розпалу, то залежно від інтенсивності горіння та кількості диму, показники можуть перевищувати норму навіть у 100 разів», – пояснив інженер КП «Центр екологічного моніторингу» ДОР Олексій Базілєєв.

Зі свого боку начальниця сектору забезпечення заходів пожежної безпеки Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області, майор служби цивільного захисту Тетяна Шевченко-Работенко закликала мешканців міста не створювати умов для виникнення пожеж та навела статистичні дані: «90 % пожеж в екосистемах відбуваються з вини людей. З початку року у місті виникло 468 пожеж, з яких 87 в екосистемах, 14 з них зафіксовано у селищі Березанівка. Основними причинами залишається – необережне поводження з вогнем, підпал сухостою та сміття на присадибних ділянках, а також кинутий недопалок та ігри дітей з сірниками».

Для визначення місць, де відбувається розведення вогнищ, представники інспекції з питань благоустрою запустили квадрокоптер з камерою, а потім проїхалися вулицями селища. Порушників під час рейду не виявили, однак провели роз’яснювальну роботу з місцевими мешканцями.

«Щойно нам розповіли, чому небезпечно спалювати листя та суху траву, а також дали паперові пам’ятки. Однак, ми самі розуміємо, що робити цього не потрібно і давно вже не спалюємо листя та іншу рослинність. Усе це компостуємо на городі, щоб використовувати як добриво», – розповіла жителька селища Березанівка Тетяна Бабенко. 

Головний спеціаліст відділу контролю благоустрою інспекції з питань благоустрою міськради Дмитро Гомілко відзначив, що у порівнянні із минулим роком кількість порушень зменшується, але покарання ніхто не скасовував: «З початку року ми склали 13 протоколів і надали 24 попередження. За таке правопорушення визначено штрафи у розмірі від 340 до 1360 грн для фізичних осіб та 850–1700 для юридичних.  Розмір фінансового покарання визначає адміністративна комісія».

Наприкінці рейду заступник директора департаменту – начальник управління комунальної екології департаменту екологічної політики міськради Ярослав Крисько підсумував: «Селище Березанівка наразі є одним із проблемних районів міста, де мешканці досить активно продовжують палити опале листя, суху рослинність, а разом із цим і побутові відходи. Це небезпечно перш за все для самих паліїв, а також забруднює не тільки повітря, а й ґрунт. На щастя, сьогодні ми не виявили жодного багаття. Однак, такі рейди та роз’яснювальна робота серед мешканців проводяться постійно».