У Дніпрі провели перший безкоштовний тренінг з практикування української мови для слухачів Університету третього віку

26.05.2022 20:32   -

У Дніпрі розпочали серію безкоштовних тренінгів, під час яких слухачі Університету третього віку зможуть покращити знання української мови. За словами головної спеціалістки управління з питань розвитку соціального захисту населення департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Вікторії Дерець, велика кількість слухачів Університету третього віку народилася й зростала в інших країнах, і таким чином для них звичними та рідними були інші мови, а не українська. 

“З плином часу та подій все більше і більше жителів нашого міста й наших слухачів виявляють бажання говорити вільно українською мовою. Звичайно, що у рамках нашого проєкту в нас було вивчення різних мов, зокрема і української, і ми пропонували заняття з вивчення правил та граматики. А ось саме практичних занять, на яких учасники змогли б сісти та поспілкуватись українською, в нас не було, саме тому  і виникла така ідея, яку ми втілили в реальність, аби наші представники елегантного віку змогли підтягнути саме розмовну українську”, – зазначила Вікторія Дерець. 

Заняття будуть проходити впродовж чотирьох тижнів. Щочевтерга будуть заняття офлайн з  розмовної української мови. І на додачу в кінці тренінгу для учасників проведуть короткі практичні майстер-класи з виготовлення невеликих етнічних виробів. 

“Крім цього, для учасників будуть заняття ще й онлайн. Для цього в нас є чат-бот у вайбері, в якому учасники отримуватимуть завдання та ребуси з українознавства. Взагалі, ми не очікували такого ажіотажу, в одній групі ми планували 20 людей, але довелось записати 40. І це при тому, що до нас надійшло 300 заявок. Але всіх ми поставили в чергу, і після того, як навчання закінчить ця група, будуть створюватись нові”, – зазначила в. о. директора Центральної державної науково-технологічної бібліотеки Ірина Перепелиця.

Викладачами для учасників Університету третього віку стали волонтери, які за власним бажанням захотіли допомогти представникам елегантного віку вивчити українську. 

“Я не вперше працюю з дорослими, тому, як ніхто, розумію, що їм більше потрібна розмовна практика. Я на цих курсах використовую програму Київського університету, який пропонує програму, розраховану на чотири заняття. Крім того, між цими уроками будуть додаткові матеріали, за якими можна самостійно вдома продовжити навчання та вдосконалити свою мову”, – зазначила викладачка української мови Юлія Терсімонова. 

Ольга Бабіч народилась в Німеччині, але останні 20 років проживає в Дніпрі. Жінка каже, що мріє удосконалити свою українську.

“Я вивчала українську мову майже все своє життя, вчила своїх дітей і вчу своїх онуків сьогодні. Але саме війна надихнула мене ще більш досконало вивчити українську мову – і це, в першу чергу, я роблю для себе, а не для когось, і це моє внутрішнє переконання”, – зазначила пані Ольга.