У Дніпрі продовжують розв’язувати проблеми, створені стихійним звалищем у селищі Мирне

06.11.2020 21:15   -
Автор:

У Дніпрі в селищі Мирне відібрали проби ґрунтів на території ліквідованого звалища. Так, минулого року поряд з житловими будинками, школою та дитячим садочком виникло стихійне звалище. Розв’язувати проблему місцевим мешканцям допомогла міська влада Дніпра. Наразі вирішується питання необхідності проведення рекультивації.

«У листопаді минулого року з резервних фондів міської влади були виділенні кошти на ліквідацію звалища небезпечних відходів у селищі Мирному. Вже у грудні звалище було ліквідовано. Питання знаходиться на особистому контролі міського голови Бориса Філатова, і на 2021 рік заплановано проведення, за необхідності, рекультивації території, що знаходилася під звалищем. Саме по результатах відбору ґрунтів на території ліквідованого звалища буде вирішено, чи необхідно проводити рекультивацію. Проблема була нагальна, оскільки поруч заклад освіти та дитячий садок. Наша перша й основна задача – недопущення наявності у ґрунтах забруднюючих речовин», – розповів заступник директора департаменту – начальник управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ярослав Крисько.

Місцевий мешканець Денис Давидов згадав, що ця проблема виникла минулого року, коли в поле вивезли промислові відходи.

«Ми, коли про це дізналися, одразу звернулися до департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради. Вони відреагували та прийняли рішення про ліквідацію звалища. Ми усі за цим процесом спостерігали і задоволені тим, що звалище прибрали. Це для нас важливо, і добре, що про нас не забувають і продовжують роботи. Бо раніше стояв великий сморід у районі. Окрім цього поряд школа та дитячий садок. Деякі батьки до цього навіть не пускали дітей на навчання, бо у приміщенні школи з’являвся специфічний пил та сморід».

Дніпрянка Олена Давидова згадує, що раніше тут був справжній «марсіанський» пейзаж, і тим, що прибрали звалище вона дуже задоволена: «Неможливо було пройти та дихати, бо все було червоне. Мешканці навіть не усі знали про небезпеку поряд. Завдяки місцевій владі ця проблема подолана. Тепер залишилося чекати результатів відбору проб ґрунту. Якщо виявляться небезпечні речовини в землі, то рекультивація захистить нас від подальшої загрози забруднення під час дощів та снігу».

Місцева мешканка Надія Редько вважає, що дуже добре, що міська влада продовжує допомагати в ліквідації наслідків стихійного звалища: «Нам не потрібні звалища поряд з нашими будинками. Особливо, якщо вони хімічно небезпечні. Поряд школа та садок, а також наші городи. Ми задоволені, що наші проблеми вирішують».

Так, було відібрано проби ґрунтів на наявність забруднюючих речовин за спеціальною методикою. Ґрунт збирали на глибині 20 сантиметрів від поверхні землі на місці самого звалища та ще три проби у межах житлових будинків та школи. Проби збирає Дніпропетровський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України. Результати дослідження будуть відомі за декілька робочих днів.