У Дніпрі презентували фільм «Позивний Італієць» і книжку про Віталія Марківа

12.06.2021 10:59   -

Показ 56-хвилинної документальної стрічки «Позивний Італієць» про нацгвардійця Віталія Марківа відбувся в облдержадміністрації, – повідомляє ДніпроОДА.

«Раді презентувати мешканцям Дніпропетровщини фільм про героя визвольної боротьби. Віталій Марків – приклад мужності та героїзму», – зазначив заступник голови Дніпропетровської ОДА Іван Начовний.

Головний герой стрічки – військовослужбовець Нацгвардії України Віталій Марків. Доброволець, учасник Революції Гідності.

30 червня 2017-го чоловіка заарештували в Італії. Нацгвардійця звинуватили у причетності до загибелі італійського фоторепортера та його перекладача-росіянина у Слов’янську у травні 2014-го. Українця засудили до 24 років позбавлення волі.

1222 дні він пробув в італійській в’язниці. У листопаді 2020-го Апеляційний суд Мілану виправдав Віталія Марківа.

«Ніколи не сумнівався, що справедливість переможе. Але боротьба ще триває. Для мене правда має найбільше значення», – сказав Віталій Марків.

Автор та режисер фільму, директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко каже – задумував стрічку як історію людини з непересічною долею. Яка має хепіенд, але ще не завершена остаточно.

«Це документальна розповідь драми Віталія. Його історія успіху. А ще це історія про інформаційну боротьбу в Україні та за її межами. Не випадково символом фільму стала телевежа на горі Карачун у Слов’янську, яку обороняв Марків», – розповів Артем Шевченко.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 4.jpg

До ДніпроОДА завітали гвардійці, солдати Збройних Сил України, поліцейські, курсанти. Показ розпочав Державний Гімн України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих захисників.

«Вдячна Віталію за його позицію та відвагу. За те, що, мешкаючи у Європі, він повернувся захищати рідну країну, – поділилася солдат ЗСУ Лілія Каращук – Це дуже важливо – проводити такі зустрічі. Аби молодь розуміла, що бути військовим – не просто одягти форму. Це бути патріотом. Людиною, на яку зможе спиратися вся країна».

Фільм створили за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства внутрішніх справ. Стрічку вже показали мешканцям Маріуполя, Слов’янська, Харкова та Львова. На черзі – Одеса.

Після кіносеансу всі бажаючі отримали книгу про Віталія Марківа з автографом головного героя.

У вільному доступі фільм можна подивитися на ютуб-каналі МВС України.

Вшанували  загиблих Героїв