У Дніпрі планово знищують алергенні рослини

15.06.2020 16:28   -

У Дніпрі для зменшення негативного впливу на довкілля та здоров’я містян розроблена Програма з локалізації та ліквідації амброзії полинолистої та інших карантинних рослин на території міста на 2019-2023 роки. Вона включає комплекс заходів, серед яких, зокрема, і механічне видалення.

Комунальне підприємство «Міськзеленбуд» проводить покоси територій титульних об’єктів. За усіма іншими повинні доглядати балансоутримувачі.

«Існує графік покосів. Наприклад, поливні газони косимо тричі на місяць, неполивні – до двох разів, залежно від засміченості. Загалом за нашим підприємством закріплено 320 га, які скошують наші бригади. Для цього використовуємо сучасну техніку, зокрема, мінітрактори, тримери, мотокоси», – розповів начальник дільниці КП «Міськзеленбуд» Олександр Некоз під час покосу бульварної частини просп. Миру, що на ж/м Лівобережний.

_MG_6904.CR2.jpg

За словами озеленювача КП «Міськзеленбуд» Сергія Нижникова, працювати на сучасних мінітракторах – одне задоволення, оскільки процес роботи цілком оптимізований: «Загальна площа тутешнього покосу газонів – 3 га. Серед переваг цієї техніки – більш швидко і якісно косить, а також підбирає усю траву у спеціальний бункер, тобто не потрібно робити це вручну».

Старший науковий співробітник НДІ хімії та геології Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара, кандидат біологічних наук Ніна Хромих зазначила, що саме щільно засіяний газон, як наприклад на бульварі просп. Миру, є одним із реальних методів контролю за амброзією та іншими бур’янами у міських умовах. Застосовувати гербіциди, які є достатньо токсичними препаратами, не вихід. А газон – не залишає шансів амброзії.

_MG_6882.CR2.jpg

Водночас заступниця директора департаменту – начальниця управління комунальної екології департаменту екологічної політики міськради Ірина Козлова підкреслила, що вперше у Дніпрі застосовують комплексний підхід до локалізації та ліквідації карантинних рослин. Так, у згаданій програмі, окрім комунальних служб, задіяні департаменти екологічної політики та охорони здоров’я населення, а також науковці, які допомагали розробляти стратегію спільної роботи, використовуючи напрацьовану роками наукову базу.

«Зокрема, департамент екологічної політики спільно з інспекцією з благоустрою проводить рейди, де перевіряє, як балансоутримувачі стежать за прилеглими територіями, зокрема покосом бур’янів та інших карантинних рослин. Виписуємо протоколи, накладаємо штрафи. Окрім того, серед містян проводимо роз’яснювальну роботу, що за своєю територією слід самостійно доглядати», – сказала Ірина Козлова.

_MG_6856.CR2.jpg

Зі свого боку сімейна лікарка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 9 Ніна Бородіна порадила дніпровцям, які страждають від алергії на амброзію, звернутися до сімейних лікарів: «Алергія на амброзію може викликати тяжкі ускладнення, такі як бронхіальна астма, кропивниця, набряк Квінке, навіть анафілактичний шок. За декілька тижнів може вже розпочатися цвітіння амброзії, тому, хто має алергію на цю рослинну, не слід легковажити, а вже зараз звернутися до сімейного лікаря, який призначить бар’єрні лікувальні препарати. Окрім того, таким людям у період цвітіння амброзії слід менше перебувати на вулиці. Вдома зачиняти вікна і вмикати кондиціонер. Також частіше умиватися, щоб прибрати пилок з обличчя, слизових оболонок, волосся».

У Дніпрі на вул. Шмідта, 26 працює алергологічний центр, де надають висококваліфіковану комплексну допомогу як дорослим, так і дітям.

_MG_6912.JPG