У Дніпрі перевіряють причали, човникові станції на вільний доступ містян до прибережної смуги

01.07.2021 14:54   -

У Дніпрі тривають перевірки об’єктів у прибережній смузі на вільний доступ містян до води. За законом така зона є водоохоронною. Доступ до неї має бути вільним. Інспекцію проводять співробітники комунального підприємства «Транспортна інфраструктура міста».

За словами начальника управління по контролю за прибережною смугою КП «Транспортна інфраструктура міста» Павла Михайлюка, частина перевірок проводиться за зверненнями містян. Люди скаржаться переважно на недопущення до води, шум та гамір від човнів, катерів.

«Під час інспектування перевіряємо, чи є вільний доступ до води на тих же човникових станціях, причалах, а також наявність низки дозвільних документів, які підтверджують законну діяльність. Зокрема йдеться про договір оренди на землю, документи на гідроспоруди (реєстрація у реєстрі судноплавства України, проходження техогляду) та інші дозволи на споруди, якщо такі є на території. Якщо представники одразу не надають документи в оригіналі, то складаємо відповідний припис, за яким упродовж десяти днів вони мають надати до комунального підприємства усе необхідне. У разі неявки складаємо адмінпротокол, подаємо його до адмінкомісіі для стягнення штрафу. А якщо ж взагалі на територію не пускають, то викликаємо поліцію для подальшого з’ясування ситуації», – сказав Павло Михайлюк під час чергової інспекції 1 липня уздовж прибережної смуги вул. Набережної Заводської.

Перша перевірка – човникова станція по вул. Набережна Заводська, 80Ж. Тут підтвердили вільний доступ до води. Водночас не надали усі необхідні дозвільні документи в оригіналі, тому працівники «Транспортної інфраструктури міста» склали відповідний припис.

Далі була човникова станція «Комунаровець» (вул. Набережна Заводська, 94Л), яка цілком огороджена парканом. Охоронець завадив вільному доступу на територію, щоб потрапити до прибережної зони. Адміністрація закладу теж відмовилася від надання документів. За попереднім з’ясуванням, договір на оренду землі там закінчився іще в 2007 році. Наразі територія масово забудова незаконними спорудами, які здаються в оренду.

Також під час інспекції на території цієї ж станції зафіксовано незаконну діяльність щодо оренди каяків, а також «плавальних альтанок» на воді. Надані ксерокопії деяких документів виявились взагалі фіктивними. Окрім того, поруч були бетонні причали, які теж незаконні.

Для з’ясування ситуації щодо перешкоджання вільному доступу до води через човникову станцію представники КП «Транспортна інфраструктура міста» викликали поліцію.

«Нас знову не пропустили разом з поліцією на територію станції. Тож, склали припис на надання документів у встановлений термін. Далі – напишемо заяву до поліції», – додав Павло Михайлюк.

Зі свого боку головний інженер управління КП «Транспортна інфраструктура міста» Анатолій Бересток додав: «І надалі перевірятимемо земельні ділянки, об’єкти біля води і законність забудови на прибережних територіях, а саме – щоб зберігався вільний доступ дніпрян до води».