У Дніпрі хочуть побудувати канатне метро

20.06.2017 13:47   -
Автор:

Дніпро відвідала делегація представників Group (Австрія), які вивчали можливості впровадження амбіційного інвестиційного проекту агентства – будівництва канатного метро у нашому місті.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на КП “Агентство розвитку Дніпра”.
Компанія із світовим ім’ям Leitner, чиє устаткування (кабельні трамваї, скіпові (похилі) підйомники, підйомні крісла, канатні дороги) зарекомендувало себе на гірськолижних курортах в Норвегії, Швеції, Франції, Швейцарії, а в останні 20 років активно розвиває напрямок будівництва урбаністичних канатних доріг (реалізовані проекти в Берліні, Анкарі, Мехіко, Барселоні, Тбілісі), зацікавилась інвестиційним запитом «Агентства розвитку Дніпра». Попередня пропозиція дозволяє говорити про прорив у можливості отримання нового виду транспорту в м. Дніпро
За словами Орхана Ширіна, представника Leitner по експорту, наразі сучасна система кабельних трамваїв компанії також пов’язує Тунчхун і Нгонг-Пінг в Гонконгу. Також Leitner розробляє і будує лінії міського повітряного метро. Триває будівництво в Гетеборзі (Швеція), Тулузі (Франція). Тож м. Дніпро має слушну можливість вирішити проблему пересування людських потоків із залученням надсучасних технологій.
Як зазначив директор «Агентства розвитку Дніпра» Володимир Панченко, винесені на обговорення інвестиційні пропозиції поєднують концепції створення у нашому місті індустріального парку на Слобожанському проспекті, яким опікується агентство, і будівництво канатного метро. Тож, можливий маршрут, скоріш за все, матиме вигляд: Центр (район Центрального універмагу) – Слобожанський проспект (район надземного пішохідного переходу) – Індустріальний парк, що створюється (район ТЦ «Наша правда») – Лівобережний (проспект Миру).
«Кажучи відверто, – ділиться Володимир Панченко, – перше, що нас зацікавило у зустрічній пропозиції Leitner, це вартість проекту та швидкість його втілення. Так, наприклад, у м. Києві канатну дорогу від Поштової площі до Труханового острова планують побудувати до фіналу футбольної Ліги чемпіонів 2018 року. А вартість проекту оцінюють у $ 400 млн. В нашому ж випадку це в десяток разів дешевше. А комфортність та безпека для пасажирів, економічна ефективність, доступність для всіх верств населення, сучасний естетичний вигляд, висока рентабельність забезпечені – тому що наш проект міського транспорту».
Про те, яку вартість для містян може мати білет на проїзд, розповів проектний менеджер «Агентства розвитку Дніпра» Сергій Соломаха: «Якщо мова йде про 20,5 млн. Євроінвестицій за проектом, стартова ціна на квиток складатиме 0,15 -0,2 Євро. Впевнений, за такою ціною – 4,5 грн. до Індустріального парку (навпроти ТЦ «Наша правда»), і 6 грн. до Лівобережного масиву – цілком реально забезпечити потік в 25 000 пасажирів на день».
Про предметні перемовини сторін та обопільну зацікавленість свідчить факт обговорення деталей будівництва – проходження річки Дніпро, облаштування станцій, підготовчих робіт та навіть здачі об’єкту Держкомісії. Представники компанії Leitner виразили готовність прийняти участь у організації залучення фінансування проекту з урахуванням проведення додаткових робіт при отриманні гарантій від міста. Тож у перемовинах брав участь і директор департаменту транспорту та охорони навколишнього середовища Дніпровської міськради Ігор Маковцев, департамент якого зацікавлений у реалізації проекту та надасть уточнюючі дані щодо пасажиропотоків та розташуванню станцій.