У Дніпрі бустерну дозу вакцини від коронавірусу отримали вже 2738 містян. Чи допомагає це в боротьбі з “Омікроном”?

13.01.2022 09:08   -

За повідомленням Департаменту охорони здоров’я населення Дніпра, станом на 13 січня 2021 року в місті вже отримали бустерну дозу 2738 громадян.

Тетяна Мартиненко -головний спеціаліст відділу первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення ДМР розповіла, що для отримання бустерної дози можна записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації від COVID-19.

Бустерна доза вводиться не менш ніж через 6 місяців після другого щеплення особам від 18 років. Щеплення роблять мРНК-вакцинами (Pfizer або Moderna). Допускається використання іншої вакцини.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін попередив, що невдовзі очікується чергова хвиля сплеску захворюваності на ковід, тож закликав робити щеплення. Водночас Кузін попередив, що ситуація може погіршитись через новий штам коронавірусу – Омікрон.

За нашими прогнозами, черговий сплеск буде, починаючи з кінця січня. У цей час буде більше Омікрону. Пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня … Тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу“, – відзначив Ігор Кузін.

Станом на 30 грудня в Україні було виявлено всього 6 лабораторно підтверджених випадків штаму Омікрон. Випадки зафіксували переважно по зразках з Київської області, Львова та Дніпра.

За клінічними даними інфікування штамом “Омікрон” призводить до більш легкого перебігу хвороби, аніж при штамі “Дельта”. Проте цей штам передається набагато швидше, ніж “Дельта”: швидкість його передачі зростає майже в третину. Й звичайно, що люди із супутніми неінфекційними хворобами, імунокомпроментовані люди потрапляють в більшому відсотку випадків в лікарняні заклади, враховуючи важкий перебіг коронавірусної інфекції. Ефективність повного курсу вакцинації при штамі “Омікрон” також дещо знижується: відсоток зниження зараз складає біля 30 %. Бустерна доза може бути застосована для того, щоб підняти цей відсоток, скоротити його до 50 %“, – пояснюють у МОЗ.