У Чехії заочно засудили до 20 років ув’язнення чеха, який воював на боці російських бойовиків проти України

08.09.2021 08:20   -

У Чехії до 20 років позбавлення волі заочно засудили місцевого громадянина Їржі Урбанека з позивним «Бегемот». Він воював на Донбасі на боці бойовиків, – повідомляє Radio Prague International.

За даними слідства, Урбанек поїхав до України у 2015 році, щоб підтримати бойовиків на Донбасі та воювати за них. Він брав участь у війні щонайменше до 2018 року — копав окопи, патрулював вулиці та міста, а також був безпосередньо на місці бойових дій під Мар’їнкою, Красногорівкою та Спартаком.

Чоловіка засудили заочно, оскільки наразі він переховується та не контактує з адвокатом. Судді підтримали позицію обвинувачення, яка просила для Урбанека 20 років позбавлення волі.

Матір і брат чоловіка давали покази під час досудового розслідування, але на суді свідчити відмовилися. Слідчим вони підтверджували, що Урбанек був в Україні.

Чех Павел Кафка, якого засудили до трьох років позбавлення волі за участь у бойових діях на Донбасі на стороні сепаратистів, написав листа до українського посольства в Чехії, у якому розкаявся за свої вчинки.

У червні 2021 року суд Праги заочно засудив до 20 років ув’язнення громадянина Чехії Мартіна Кантора, який брав участь у бойових діях на Донбасі на боці «ЛНР».