У Батьківщині та БПП розповіли про переговори стосовно коаліції

07.11.2014 16:17   -
Автор:

Про хід консультацій стосовно створення парламентської більшості в ефірі радіостанції Голос Столиці розповіли кандидати в народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Кужель та Блоку Петра Порошенко Олександр Черненко.
У коаліційних переговорах взяли участь чотири партії – Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка. «Батьківщина» на зустріч у четвер не прийшла, участь представників партії на переговорах очікується в суботу. Про це повідомив керівник виборчого штабу Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук. Незважаючи на тривалий процес коаліційної підготовки, змістовна частина має бути готова до 15 листопада, вважає радник президента Микола Томенко. Саме до цієї дати мають бути офіційно опубліковані результати позачергових парламентських виборів
Детальніше про коаліційні переговори розповіли кандидат у народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Кужель, а також кандидат у народні депутати від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко.
Пані Кужель, чому представники від «Батьківщини» не були на переговорах у четвер?
–Перш за все, я хочу наголосити на тому, що ми з першого дня заявили, що «Батьківщина» обов’язково буде в коаліції демократичних сил. Зараз тривають консультації, наш лідер Юлія Тимошенко вже зустрічалася з паном Яценюком і кілька разів з паном Порошенком. Вчора ж у нас була термінова нарада, пов’язана з конфліктною ситуацією на 182-му окрузі, там, де на закритих участках – це тюрма та колонія – 80% виборців проголосували за кандидата, якого там ніхто з них не бачив. Пан Кожем’якін, який отримав повноваження представляти «Батьківщину» на коаліційних переговорах у четвер, брав участь у цій нараді. Скоріше за все, через це він і не був присутній на консультаціях про формування парламентської більшості. А так, перемовини тривають, і немає жодного сумніву, що ми будемо в коаліції.
Які напрямки підтримуватиме «Батьківщина»?
– Ми завжди підтримуватимемо питання стосовно миру, євроінтеграції, вступу до НАТО, підняття соціальних стандартів, реформ.
Чи розраховує «Батьківщина» на якісь міністерські посади у новому уряді?
– Ні, зважаючи на наш результат. Втім, ми виступаємо проти квотного принципу.
Пане Черненко, на якій стадії зараз знаходяться коаліційні переговори?
– Основні переговори тривають довкола угоди. Робоча група досить помітно просунулася, в частині конституційної реформи, антикорупційної реформи. Це дуже складні моменти, але з багатьох пунктів досягнуто згоди. Тобто як на мене, процес йде нормально.
Чи є попередні домовленості з «Батьківщиною» щодо коаліції?
– Не маю. Проводилися тільки попередні консультації. Безперечно, логічно, що у «Батьківщини» немає якихось великих кадрових апетитів, зважаючи на результат, який партія отримала на виборах. Але очевидно, що як демократична, проєвропейська політична сила, «Батьківщина» зацікавлена в тому, щоб бути причетною до тих реформ, які здійснюватимуться коаліцією. Тож, двері відкриті, і я думаю, що формат коаліції буде доволі широким. Нагадаю, що для багатьох реформ потрібні зміни до Конституції, і тут 226 голосів буде замало. Потрібен більш широкий фронт, і «Батьківщина» є абсолютно природним нашим союзником.
Чи є вже домовленості з приводу кандидатів на міністерські посади?
– Спочатку необхідно визначити принципи, за якими формуватиметься уряд, а вже потім говорити про кадри. Якщо у коаліційній угоді будуть дуже чітко прописані напрямки реформ, конкретні терміни, конкретні законопроекти, то, в принципі, прізвище міністра вже не має такого значення. Міністр буде просто зобов’язаний йти по тій програмі, яка виписана в коаліційній угоді.