У 2021-му понад 35 тис мешканців Січеславщини безкоштовно обстежилися на пересувному флюорографі

23.12.2021 14:54   -

З початку року на Дніпропетровщині здійснили понад 280 виїздів пересувного флюорографа. Безкоштовно обстежити легені змогли більш ніж 35 тис мешканців регіону. Про це стало відомо на засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в ДніпроОДА.

«Найефективніше лікування туберкульозу можливе лише за умови вчасного виявлення хвороби. Тож на часі, як і раніше, – профілактика. Аби охопити якомога більше мешканців, організовуємо виїзні обстеження», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Орлов.

Цьогоріч пересувний флюорограф вирушав до Кривого Рогу, Верхньодніпровська, Дніпра, Новомосковська, Магдалинівки. Окрім обстеження легенів, можна було отримати консультації лікарів. А ще пройти експрес-тести на ВІЛ/СНІД, гепатит С, ковід.

«Аби заохотити людей, під час таких акцій проводимо безпрограшну лотерею. Усі, хто обстежилися на флюорографі або зробили тест на виявлення інфекції, отримували призи. Наступного року плануємо збільшити кількість локацій та охопити ще більше мешканців», – розповіла головна експертка з туберкульозу області Наталія Гранкіна.

І додала: для подолання туберкульозу медзаклади області мають найновіші ефективні препарати. Запорука успішного одужання – раннє виявлення та початок лікування хвороби.