Туреччина ніколи не визнає анексію Криму, натомість підтримує перспективу членства України в НАТО

11.04.2021 09:44   -

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час переговорів із президентом України підтвердив принципове рішення не визнавати анексію Криму Росією, – повідомляє пресслужба турецького лідера.

Під час спільної прес-конференції з Президентом України Зеленським Президент Ердоган сказав: «Наша головна мета, щоб Чорне море продовжувало залишатися морем миру, спокою та співпраці. Ми не хочемо, щоб напруга у нашій спільній географії якось зростала”.

Президент Ердоган заявив, що вони сподіваються, що тривожна ескалація, яку вони спостерігали на місцях в останній період, закінчиться якомога швидше, припинення вогню продовжиться, а конфлікт буде вирішений шляхом діалогу на основі Мінських домовленостей, і що вони готові надати всю необхідну підтримку з цього приводу.

“Оскільки ми рішуче захищаємо територіальну цілісність та суверенітет України. Ми підтвердили своє принципове рішення не визнавати анексію Криму. Ми заявили, що підтримуємо Кримську платформу, ініціативу України, метою якої є зближення міжнародної спільноти щодо Криму”, – зауважив Ердоган.

Президент України Зеленський, заявивши, що наближається місяць Рамадан, закінчив свої слова, сказавши: “Я хочу побажати пану Президенту Ердогану, адміністрації турецької держави та всім мусульманам назавжди здоров’я, процвітання, милості Аллаха та міцної віри”.

Президент Ердоган та Президент України Зеленський також головували на церемонії підписання угод між двома країнами перед прес-релізом.

Під час переговорів Зеленський та Ердоган підписали Спільну декларацію 9 засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яка складається з 20 пунктів.

Зокрема, країни домовилися поглибити співпрацю в галузях економіки, торгівлі, оборонної промисловості, освіти, туризму та формат для політико-безпекових консультацій Квадрига (2+2) на рівні міністрів і координаторів.

Також Туреччина підтримала створення «Кримської платформи». Сторони домовилися щодо покращення умов проживання українських громадян, зокрема кримських татар.

Низка пунктів стосується війни на Донбасі. Окрім підтримки територіальної цілісності України та мирного врегулювання ситуації в окупованих районах Донбасу шляхом Мінських домовленостей, Туреччина координуватиме зусилля з забезпечення прав людей у Криму та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, зокрема кримських татар.

Окрім того, Туреччина підтримала перспективу членства України в НАТО, зокрема її наміри отримати План дій щодо членства в Альянсі найближчим часом та регіональну співпрацю в Чорноморському регіоні.

Сторони також домовилися посилити співпрацю в боротьбі з екстремізмом і тероризмом та спільними зусиллями стримати пандемію коронавірусу, щоб подолати її наслідки для соціальної та економічної галузей.