Головний санітарний лікар розповів про особливості реалізації плану з вакцинації українців

11.04.2021 10:09   -

Міністерство охорони здоров’я планує влітку поточного року відкрити у містах-мільйонниках України великі центри вакцинації від коронавірусу, – повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його даними, зокрема, такі центри запрацюють у Києві, Львові, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Одесі. Їх облаштують на базі великих інфраструктурних об’єктів – виставкових центрів чи стадіонів, де люди зможуть зробити щеплення за попереднім записом. Ляшко зазначив, що один такий центр зможе вакцинувати до 10 тисяч осіб на добу.

“Там такі центри на 100% можуть себе виправдати. Але вони себе можуть виправдати тільки тоді, коли буде достатня кількість вакцин”, – сказав заступник міністра.

Наразі МОЗ визначає алгоритм роботи таких центрів. Вони почнуть працювати орієнтовно у червні-липні, оскільки саме у цей період очікується збільшення постачань COVID-вакцин в Україну.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко вважає реалістичним план РНБО вакцинувати від COVID-19 більше половини дорослого населення до кінця 2021 року.

“Висока ймовірність його реалізації, якщо складуться всі компоненти, які можуть вплинути на виконання: наявність вакцини, бажання людей, навченість медперсоналу, оскільки багато різних продуктів може одночасно використовуватись, наявність розхідних матеріалів і зниження захворюваності на COVID, щоб медичні працівники, які надають допомогу, вивільнились для того, щоб могли проводити щеплення”, – прокоментував Ляшко.

При цьому основним фактором, додав Ляшко, є насамперед наявність вакцини.

«Зараз у нас законтрактовано близько 50% для виконання цього плану. Але у нас вже є рамковий договір з Pfizer, який значно збільшує, і ще проводяться переговори. Тому реалістичність виконання існує, але ми розуміємо, що навантаження може бути в останні місяці 2021 року значно більше, ніж ми навіть розраховували», – розповів він.