“Ця пандемія жахлива, але наступна може виявитися в десятки разів гірше”, – Білл Гейтс

28.01.2021 12:48   -

Відомий у всьому світі засновник компанії Майкрософт Білл Гейтс попередив про можливість іще більш страшнішої пандемії, аніж нинішня, спричинена коронавірусом, – повідомляє Главком із посиланням на інтерв’ю Гейтса для німецького видання Süddeutsche Zeitung.

«Ця пандемія жахлива, але наступна може виявитися в десятки разів гірше», – сказав Гейтс.

На думку Гейтса, сучасна пандемія коронавірусу трапилась досить “вчасно” – аби вона спалахнула 5-10 років тому, світова наука і медицина не змогли би так швидко відреагувати на цю загрозу. Дослідження вірусу медиками і науковцями, а також відносно швидке створення вакцини від коронавірусу відбулися завдяки науковим розробкам останніх років. Аби їх не було – кількість жертв вірусу та темпи його поширення були би значно більшими.

Цей момент, вважає Гейтс, є дуже важливим і його мають зрозуміти політики – цілеспрямовані зусилля світової науки і медицини стають сьогодні необхідністю і від них може залежити виживання людства. Саме тому Білл Гейтс вважає, що усі країни мають створити певні спеціальні підрозділи для боротьби з епідемічними викликами. Ці підрозділи мають запобігти наступній пандемії, що за передбаченням Гейтса може бути набагато суворішою.

«Думайте про них як про пандемічноу бригаду пожежних. Ці висококваліфіковані професіонали повинні бути готові відреагувати на потенційно кризову ситуацію, як тільки про неї стане відомо», – підкреслив Гейтс.

В даному випадку справа не лише у заразності вірусу (коронавірус передається повітряним шляхом, на відміну від багатьох інших небезпечних інфекці), але і у постійному зростанні глобалізаційних процесів – люди все більше і швидше переміщуються між країнами, роблячи можливим швидке поширення вірусу в усьому світі. Власне, таку ситуацію уже можна було спостерігати на початку 2020-го, коли поширювався коронавірус – за кілька місяців він охопив усю планету.

Уже зараз світова спільнота розуміє необхідність консолідованої праці в боротьбі з глобальними викликами в галузі охорони здоров’я. Деякі країни уже стикнулися із мутованими варіантами коронавірусу, що можуть бути більш небезпечними для людей. ВООЗ продовжує здійснювати моніторинг рівня глобального ризику в зв’язку з пандемією COVID-19 і оцінює глобальний рівень ризику як дуже високий, що частково пов’язано саме з останніми повідомленнями про нові штами вірусу SARS-CoV-2. При розгляді питання про вакцини надзвичайний Комітет ВООЗ наголосив на необхідності забезпечення їх доступності на принципах справедливості в рамках Механізму COVAX, а також за рахунок передачі технологій між країнами з метою нарощування глобальних виробничих потужностей.