Тромбози та COVID-19: хто в зоні ризику?

30.08.2021 15:24   -
Автор:

Тромбози — один з найсерйозніших наслідків захворювання на COVID-19. І враховуючи прогнози нової хвилі пандемії, ця тема залишається актуальною. Ураження судин спостерігаються у 50% пацієнтів з так званим постковідним синдромом, причому навіть при нетяжкому протіканні хвороби. 

Чому при COVID-19 виникають тромбози та чи може вакцинація збільшити їх ризик, пояснює Ілона Орел, заступник головного лікаря лікувально-діагностичного центру Незалежної лабораторії «Інвітро»: 

— Тромбоз — захисна реакція організму. В нормі він необхідний, щоб запобігти крововтраті при пораненнях та травмах. Тромб — це згусток крові, який, як латочка, накриває уражену ділянку судини. Але через порушення в роботі організму тромби можуть попадати в судини, гальмуючи або навіть зовсім зупиняючи кровообіг. Порушення функції згортання крові — одне з ускладнень після COVID-19.

— З чим це пов’язано?

— Внутрішню поверхню наших кровоносних судин вистилають клітини ендотелію. І саме вони є найбільш сприятливими для розмножування вірусу SARS-CoV-2.  Коли вірус вражає клітини ендотелію, внутрішня оболонка судин втрачає свою еластичність і ток крові ускладнюється. А оскільки ендотелій відновлюється доволі повільно, порушення внутрішньої оболонки судин вірусом SARS-COV-2 може привести до тромбозів.  

— Хто в зоні найбільшого ризику?
— В першу чергу люди, які мають генетичну схильність. І це далеко не завжди обумовлено наявністю у найближчих родичів аналогічного захворювання в анамнезі. Будь-яка людина може бути носієм мутації гемостазу та мати схильність до тромбозу. Нажаль, це часто не проявляється аж до фатальних наслідків — інсульту, інфаркту, але виявити генетичну схильність до тромбозів можна за допомогою лабораторних тестів. Збільшують ризики тромбозів і деякі хронічні патології — порушення ендокринної системи, обміну глюкози, серцево-судинні захворювання. 

— Чи може це бути протипоказанням для вакцинації від COVID-19?

— Будь-яка вакцинація — це стрес-реакція для організму, у тому числі у зв’язку з утворенням тромбів. Але ризик виникнення тромбозів після перенесеного COVID-19, згідно зі вже наявною статистикою, у вісім разів перевищує аналогічні ризики після вакцинації. 

— Що б ви порекомендували для профілактики тромбозів?

— Якщо ви в групі ризику через генетичні або хронічні захворювання, вам, звісно ж, потрібно регулярно здавати відповідні аналізи крові. Якщо ви перенесли COVID-19, незалежно від важкості його протікання та наявності супутніх захворювань, здайте аналіз на D-димер — маркер тромбоутворення.