Трамваї, які повертають використану електроенергію: у Дніпрі розповіли про переваги вагонів з Лейпцига

18.02.2022 13:25   -

Дніпро з 2019 по 2021 рік придбав 50 трамвайних вагонів з Лейпцига (Німеччина). Ці вагони пройшли повну модернізацію на батьківщині. Одна з основних переваг – це система рекуперації, яка дозволяє суттєво економити електроенергію безпосередньо під час роботи трамваїв на маршрутах, – повідомляє Дніпрорада.

«Система рекуперації передбачає, що вагон під час гальмування, завдяки сучасній електронній системі, повертає енергію до контактної мережі, а нею живляться інші трамваї на лінії. Наприклад, якщо один вагон йде на спуск по вул. Робочій, а інший вгору, то вони майже не витрачають електроенергію завдяки рекуперації. За три роки використання цих німецьких трамваїв ми вже можемо стверджувати, що сумарно кожен вагон за рік економить близько 200 тис. грн, а це близько 30 %», – розповів заступник директора з ремонту рухомого складу депо № 3 КП «Дніпровський електротранспорт» Дніпровської міської ради Дмитро Покушалов.

Трамваї, придбані у Лейпцигу, також оснащені автоматичною системою безпеки, яка не дозволить водієві поїхати, якщо якась з дверей не повністю зачинена.

«У цих трамвайних вагонах дуже зручно як водіям, так і пасажирам. Ними легко керувати, є плавний пуск та гальмування. Трамвай не поїде, якщо якась із дверей не повністю зачинена – це дуже зручно, коли дощ або сніг і погана видимість у дзеркалах», – розповів водій трамваю Денис Криштопа.

У планах на 2022 рік – модернізація тягових підстанцій та встановлення демпферних пристроїв для ефективнішого використання системи рекуперації. Крім цього, на сесії міської ради були виділено кошти на придбання ще 26 вагонів з Лейпцига.