Трамп – загроза для верховенства права

27.10.2020 20:12   -

Двадцять колишніх республіканських адвокатів США у вівторок звинуватили президента Дональда Трампа в тому, що він становить загрозу верховенству закону, тому вони заявили про свою підтримку кандидату від Білого дому від демократів Джо Байдена, – повідомляє Reuters.

Колишні вищі федеральні прокурори, які колективно працювали під керівництвом кожного президента республіканця від Дуайта Ейзенхауера до Джорджа Буша-старшого, заявили в публічно опублікованому листі, що Трамп розглядав Міністерство юстиції як свою особисту юридичну фірму, натискаючи на урядових адвокатів, аби захистити своїх поплічників і нападати на його політичних ворогів.

Ця група є одною з декількох організацій, очолюваних республіканцями, які виступають, як це не парадоксально, проти переобрання республіканця Трампа.

Серед інших груп республіканців проти Трампа, – колишні представники республіканської національної безпеки, до складу якого входять сотні чиновників, які працювали на республіканця Джорджа Буша, 43-го президента США.

Колишні адвокати США заявляють, що Трамп політизував управління юстиції, чого не робив жоден інший президент.

“Ми вважаємо, що керівництво президента Трампа є загрозою верховенству закону в нашій країні”, – написала група.

Штаб Трампа характеризує республіканські групи, що ведуть кампанію за Байдена, як незадоволених колишніх чиновників, “які намагаються зняти належним чином обраного президента США”

Трамп у Twitter минулого року називав своїх противників серед республіканців “людським накипом”.

Адвокати заявили, що були збентежені Трампом, який звільнив у 2017 році директора ФБР Джеймса Комі, на їхню думку, це було зроблено, аби зірвати розслідування про втручання РФ у вибори 2016 року; звільнення з посади колишнього генерального прокурора Джеффа Сешнса, якому Трамп публічно дорікав за не припинення російського розслідування, і рішення Трампа пом’якшити вирок своєму раднику Роджеру Стоуну, визволивши його з тюрми після того, як він був засуджений за брехню під присягою перед законодавцями, які розслідують російське втручання.

“Він не просто викривлює норми, він їх розбиває”, – сказав Кен Вайнштейн, співзасновник групи, який працював прокурором США у Вашингтоні за часів Буша.