Трамп, G7 і Путін

20.11.2020 12:01   -

Трамп поки не організовує проведення G7, куди намагався запросити Путіна, а Конгрес вже ухвалив недопущення РФ до зустрічей G7.

Трамп не планує проведення зустрічі «Великої сімки» в цьому році, адже приймати саміт G7, – повідомляє Reuters.

Трамп дуже хотів розширити перелік країн на саміті, запросивши Австралію, РФ, Південну Корею та Індію. Політик називав G7 «застарілою групою країн».

І вже влітку московські пропагандисти переможно повідомляли, що з Путіним обговорювали зустріч G7, – “лидеры обсудили прогресс на пути к созыву G7”.

Зазначимо, що палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт щодо недопущення РФ до зустрічей “Великої сімки” (G7). Причина – агресія з боку Кремля щодо інших країн, зокрема України. Тепер це рішення має підтримати Сенат.

Саміт лідерів «Великої сімки» мав відбутися 10 червня в резиденції Дональда Трампа Кемп-Девіді. Водночас через епідемію коронавірусу планували скасувати очну зустріч і провести відеоконференцію.

Вперше лідери країн «Великої сімки» провели зустріч у форматі відеоконференції у понеділок, 16 березня. Вони обговорили питання боротьби з пандемією коронавірусу SARS-CoV-2, зокрема пом’якшення негативних економічних наслідків, які вона несе для світу.

Згодом саміт узагалі перенесли на кінець червня. На цьому не зупинилися й перенесли зустріч щонайменше до вересня, але вона все одно не відбулася.

Заяви Трампа щодо запрошення РФ на саміт зустрів холодну реакцію з боку Німеччини та інших союзників.

Нагадаємо, що РФ було виключено з тодішньої Великої вісімки в 2014 році, коли попередник Трампа, Барак Обама, був президентом США після того, як Москва анексувала Крим з України. РФ все ще тримає територію, і різні уряди G7 відхиляли попередні заклики Трампа про реадмісію Москви.

Групи G7 об’єднують США, Великобританія, Франція, Японія, Німеччина, Італія та Канада, а також Європейський Союз. Група розпочала свої засідання в 1975 році, спочатку без Канади.

Президент республіканської партії, який відмовився прийняти перемогу демократа Джо Байдена на виборах 3 листопада, не прийняв остаточного рішення, але час закінчується для планування великого саміту до того, як він передасть владу 20 січня.

Адміністрація Трампа не проводила інформаційних заходів щодо дат або порядку денного для можливого саміту G7.  Незважаючи на те, що онлайн-зустріч все ще буде можливою, жодної спільної заяви не було проведено – процес, який зазвичай триває місяці.

Білий дім відмовився коментувати ситуацію. Сполучені Штати головують у G7 до кінця року, з січня 2021 року головування перейде до Великої Британії.