Трагедія на Львівщині: через нестачу електрики в реанімації померли люди

29.11.2020 20:51   -

27 листопада в реанімації місцевої лікарні у Жовкві Львівської області загинуло двоє пацієнтів, що перебували на підтримці апаратів штучної вентиляції легенів, – повідомляє УП.

Відключення апаратів штучного дихання сталося через перебої з електропостачанням лікарні. Обидва пацієнти були хворі на ковід і мали складне запалення легенів, а тому й потребували реанімаційної підтримки.

Через вимкнення електропостачання у Жовківській районній лікарні двоє пацієнтів, які знаходились на апаратах штучної вентиляції легень, померли. Лікарі боролися за їхні життя за допомогою мішка Амбу. Проте врятувати, на жаль, не вдалося. Водночас лікарня, де сталося це, забезпечена аварійним дизель-генератором, який не переключався автоматично. На місце терміново направлено комісію, щоб з’ясувати всі обставини. Також перевірки обладнання будуть проведені в усіх лікарнях по всій країні. Такі ситуації є неприпустимими. Роботу комісії триматиму на особистому контролі“, – прокоментував інцидент міністр МОЗ Максим Степанов.

Електирики в лікарні не було з 17:50 до 19:10 год 27 листопада “внаслідок несправності” – пояснили у Львівській обладміністрації. При цьому зауважили, що лікарня мала два електричні генератори на екстрений випадок, один із яких використовувався в пологовому відділенні, в той час як інший просто був зачинений у гаражному приміщенні.

Чому керівництво лікарні допустило загибель пацієнтів – тепер розбиратиметься поліція, що вже відкрила кримінальне провадження.

Ця ситуація коштувала двох людських життів. Це неприпустимо й таке не має повторитися. Всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації“, – заявив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.