Топ-корупція в “Укравтодорі”

20.07.2020 17:32   -

Гучний скандал із затриманням співробітниками представництва Центрального антикорупційного бюро Польщі у Гданську трьох осіб за підозрою у корупції та діях у складі організованої злочинної групи, у тому числі екскерівника “Укравтодору” Славоміра Новака, ще раз демонструє рівень корупції в Україні.

Голова відомства, що мало би латати українські дороги, натомість нахабно крав гроші, створивши схему відмивання бюджетних коштів. Славомір Новак із жовтня 2016 по жовтень 2019 був виконувачем обов’язків голови “Укравтодору”. В жовтні 2016 року отримав громадянство України. 24 вересня 2019 подав заяву про відставку з посади в.о. керівника Укравтодору.

Розслідувалося кримінальне провадження щодо посадових осіб “Укравтодору”. Було встановлено, що рядом осіб було створено злочинну організацію, діяльність якої була спрямована на розкрадання коштів міжнародних організацій, які виділяли кошти для ремонту доріг в Україні. Паралельно з цим процесом приблизно таке ж саме розслідування відбувалось і в Польщі. У листопаді 2019 року була створена міжнародна спільна слідча група“, – розповів голова НАБУ Артем Ситник під час брифінгу.

Ситник також додав, що слідчі дії проводились спільно із польськими колегами і в результаті уже проведено числені обшуки, а до кримінальної відповідальності притягнуто 4 особи, серед яких і Новак. Він отримував гроші на відкатах, відмивав бюджетні гроші на польських підприємствах, “вирішував питання” для тих, хто готовий був платити.

Події, які досліджувались у рамках слідчої групи – це події 2016-2019 років. Колишній в.о. голови “Укравтодору” з використанням свого службового становища вживав заходів щодо отримання для себе і для третіх осіб неправомірної вигоди. Один із епізодів стосувався будівництва доріг на території України, коли українські компанії виконували будівництво, але з тих чи інших причин не могли виконати його до кінця у відповідні строки, і в.о. голови “Укравтодору” висловлював пропозиції, що за певну винагороду він “вирішував” їх проблеми щодо продовження договорів, уникнення штрафних санкцій“, – розповіли у САП.