Тютюнова компанія Philip Morris International подала позов проти України

22.12.2020 13:48   -

Представники компанії Philip Morris International вважають несправедливими рішення Антимонопольного комітету України щодо штрафних санкцій, застосованих до виробника тютюнових виробів, – повідомляє Інтерфакс-Україна.

Рішення Комітету є явним порушенням прав інвестора. Ми вважаємо, що ця суперечка між інвестором і державою буде мати вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни в цілому“, – заявив генеральний директор “Філіп Морріс Україна” Костас Салварас.

Позов поданий 21 грудня в Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних суперечок (Вашингтон, округ Колумбія, США). У Philip Morris International вважають, що Україна порушила двосторонні угоди про взаємний захист інвестицій зі США та Швейцарією.

АМКУ наклав штраф на компанію ще у жовтні 2019 року. Тоді голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив в Facebook: “Щойно, 10 жовтня 2019 року, АМКУ прийнято рішення щодо антиконкурентних узгоджених дій тютюнових компаній та монополіста- дистриб’ютора «ТЕДІС УКРАЇНА». На відповідачів накладено штрафи в загальному розмірі 6,5 мільярдів гривеньповедінка цих компаній була погодженою, а результатом співпраці з єдиним і спільним для всіх виробників дистриб’ютором на ринку первинного продажу цигарок стало створення і підтримання штучних бар’єрів для інших компаній. На практиці порушники встановили такі умови для укладання договорів з іншими, окрім «ТЕДІС», потенційними дистриб’юторами, які просто унеможливили їх появу на цьому ринку“.

Були оштрафовані наступні компанії:

  • Тедіс Україна — 3,4 млрд грн;
  • Філіп Морріс Сейлз Енд Дистриб’юшн — 366 млн грн;
  • Філіп Морріс Україна — 814 млн грн;
  • Джей Ті Інтернешнл Україна — 434 млн грн;
  • Джей Ті Інтернешнл Компані Україна — 488 млн грн;
  • Імперіал Тобакко Продакшн Україна -167 млн грн;
  • Імперіал Тобако Юкрейн — 292 млн грн;
  • Бритіш Американ Тобакко Сейлз Енд Маркетинг Україна — 80 млн грн;
  • А/Т тютюнова компанія В.А.Т.- Прилуки — 448 млн грн.

Нагадаємо, що Philip Morris International (Філіп Морріс Інтернешнл – ФМІ) вийшла на український ринок у 1994 році. На сьогодні компанія має фабрику в Харкові, де виробляється низка міжнародних брендів як для українського, так і для закордонних ринків. У 2016 році Україна стала одним із перших ринків, де ФМІ представила свій продукт iQOS.