Термомодернізація будинків ОСББ у Дніпрі: які можливості для співвласників

17.01.2022 13:58   -
Автор:

У Дніпрі цьогоріч термомодернізують перші будинки ОСББ за місцевими проєктами підтримки та грантами за програмою «Енергодім» державного Фонду енергоефективності. Торік між мерією та фондом був підписаний меморандум про співпрацю.

«Міська рада ухвалила програми підтримки ініціатив співвласників у впровадженні енергоефективних заходів у їхніх будинках, які дозволяють компенсувати до 30 % від вартості робіт та надати поворотну допомогу у розмірі до 20 %, яку об’єднання повертатимуть за рахунок отриманої економії. Фонд у такій співпраці компенсує 50 % від вартості проєкту. Перші будинки ОСББ як пілотні проєкти термомодернізують у такий спосіб вже цьогоріч. Завдяки енергоефективним заходам, а йдеться про утеплення будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів, очікується значна економія енергоресурсів, а відтак і платіжки мешканців будуть меншими», – зазначив депутат міської ради, член бюджетної комісії Северин Маринчук.

За словами в. о. директора державної установи «Фонд енергоефективності» Єгора Фаренюка, аналогів таких потужних місцевих програм підтримки ОСББ, як у Дніпрі, немає ніде в Україні: «Саме у Дніпрі безпрецедентні умови участі ОСББ для проведення термомодернізації будинків. Такі, скажімо так, безболісні умови, коли до грантових коштів за програмою «Енергодім» додається й місцева підтримка, дозволяють мешканцям брати участь у проєкті, не залучаючи кредитних коштів. Сьогодні житло необхідно робити енергоефективним, тим самим зменшуючи платіжки на опалення щонайменше вдвічі».

Загалом до Фонду енергоефективності від дніпровських ОСББ вже подано понад 40 заяв. Частина об’єднань уже почала розроблення проєктів.

Будинок ОСББ по вул. Метробудівській, 3 – один з тих, який термомодернізують уже цьогоріч. Багатоповерхівку з десяти під’їздів планують цілком утеплили, встановити шість індивідуальних теплових пунктів.

Мешканка згаданого будинку Валентина Григорівна схвалює участь ОСББ у проєкті з термомодернізації.

«Ми хочемо, щоб у наших оселях було тепло. Також зацікавлені й у тому, щоб було економне споживання енергоресурсів, тобто менше платити», – підкреслила жінка.