Танки і артилерія: терористи на Донбасі збільшують кількість зброї

18.03.2021 08:34   -

За повідомленням прес-служби ООС, минулої доби, 17 березня, російські найманці вчинили 9 провокацій з використанням зброї, порушивши домовленості з припинення вогню на Донбасі. Бойовики використовували заборонені мінськими угодами міномети калібру 82 мм, кулемети, гранатомети та стрілецьку зброю.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід», неподалік населених пунктів ПІСКИ та ГНУТОВЕ, окупанти відкривали вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», у передмісті ЛУГАНСЬКОГО загарбники обстрілювали наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру, ручних протитанкових гранатометів, автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів. Поблизу селища СВІТЛОДАРСЬКЕ окупанти вели вогонь у напрямку наших позицій з великокаліберних кулеметів та станкових протитанкових гранатометів, а неподалік населеного пункту НОВОТОШКІВСЬКЕ – з підствольних гранатометів“, – уточнюється в повідомленні.

Про бойові втрати і поранення в українських підрозділах не повідомляється.

Штаб ООС звертає увагу, що бойовики збільшили кількість провокацій, змушуючи українські підрозділи відкривати вогонь. Цього разу осередком порушень з боку окупантів став напрямок КАЛИНІВКА-ЛУГАНСЬКЕ, де окупаційні війська відверто провокували Збройні Сили України на відкриття вогню.

Окрім того, терористи продовжують накопичення військової техніки і зброї на окупованих територіях. Спостерігачі ОБСЄ фіксують присутність артилерійських систем, танків, мінометів, зенітно-ракетних комплексів.

Відповідно до Звіту СММ ОБСЄ № 61/2021 від 16 березня 2021 року, патрулі СММ ОБСЄ зафіксували поблизу населеного пункту Бугаївка, що у тимчасово окупованих районах Луганщини – 12 самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика» та 12 причіпних гаубиць Д-30 «Жаба», які були розміщені з порушенням ліній відведення… На полігоні, поблизу населеного пункту Мирне, 12 березня, БПЛА малого радіусу дії СММ ОБСЄ зафіксував: 30 танків, з них Т-64 – 21 одиниця та 9 одиниць Т-72; 6 протитанкових гармат калібру 100 мм МТ-12 «Рапіра»; 19 причіпних гаубиць Д-30 «Жаба» та 8 мінометів калібру 120 мм 2Б11 «Сани». Також в ОРЛО, на полігоні поблизу н. п. Бугаївка за даними повітряного спостереження, виявлено: 3 зенітно- ракетних комплекси 9К35 «Стріла-10»; 28 танків, з них Т-64 – 21 одиниця та 7 одиниць Т-72 та 8 мінометів калібру 120 мм 2Б11 «Сани», а також 63 ББМ.Здійснюючи моніторинг ОРДО, на полігоні поблизу населеного пункту Тернове виявлено 29 танків, у тому числі Т-64 – 4 одиниці та Т-72 – 8 одиниць, ще 17 танків ідентифікувати не вдалося (ймовірно Т-72). Також 3 танки Т-72 виявлено поблизу населеного пункту Олександрівське, що за (90 км на південний схід від Донецька). Одна броньована машина знаходилася в зоні безпеки поблизу населеного пункту Калинове“, – повідомляє прес-служба ООС.

Bellingcat: Біля Алчевська - десятки одиниць важкої техніки бойовиків |  Українська правда