Сили територіальної оборони розгортатимуться в три етапи — міністр оборони

18.01.2022 13:37   -

Україна прискорює формування підрозділів територіальної оборони, які на місцях зможуть стримувати агресора, – повідомляє Міноборони.

Наразі триває формування 25 бригад (по одній на кожну область), які обʼєднуватимуть понад 150 батальйонів — по одному на кожен район.

Постійна чисельність сил тероборони у мирний час становитиме 10 тисяч осіб, а в особливий період — понад 130 тисяч. Для цього сформують резерв.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що розгортання бригад і батальйонів уже відбувається. Кожен батальйон укомплектовується складом до 600 людей, а на другому етапі формуватиметься резерв по штатах особливого періоду.

«У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їхнім завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають […]. За тими, хто укладе контракт і служитиме у резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона буде видаватися на час навчань або у разі виникнення визначених ситуацій», — сказав Резніков.

На сьогодні у країні вже визначено 86% місць дислокації для підрозділів ТрО.

“Після формування штату мирного часу та резерву для особливого періоду на третьому етапі розгортання буде розглядатися питання про необхідність створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань територіальних громад”, — зазначив Резніков.

Рішення про створення добровольчих формувань територіальних громад ухвалює Головнокомандувач Збройних Сил за поданням Головнокомандувача Сил територіальної оборони. Учасники таких формувань зможуть із власною зброєю долучатися до патрулюванні охорони об’єктів.

Із січня 2022 року в Україні набув чинності закон про тероборону. На тлі загрози вторгнення військ Росії в Україні розгортають штаби ТрО і поповнюють підрозділи.